"Om een 'second opinion' vragen, mag zeker niet de regel worden"

23 februari 2015
Het verhaal van luisteraar Rakeea leest als een thriller. Bij Rakeea werd een tijd geleden longkanker vastgesteld. "Stadium 4, ongeneeslijk", zei de oncoloog in het ziekenhuis waar ze in behandeling was. Dat ze nu opnieuw gezond is, heeft ze te danken aan een 'second opinion' van een andere arts.

Hoe belangrijk is een 'second opinion' van een andere arts? Sommige medische dossiers zijn zo ingewikkeld dat een arts niet alle factoren goed inschat en een verkeerde diagnose stelt. Dan kan de mening van een andere arts belangrijk zijn, in het geval van Rakeea zelfs levensreddend.

Anderzijds; als patiënten die uitbehandeld zijn bij de ene arts altijd op zoek gaan naar een andere dokter, dan zit ons gezondheidssysteem met een groot probleem. Het is ook een kwestie van vertrouwen: verbreek je de vertrouwensrelatie met je arts als je als patiënt op zoek gaat naar een tweede mening? En omgekeerd, heb je als patiënt nog vertrouwen in je arts als die zelf een collega wil raadplegen?

Patrik Vankrunkelsven geeft uitleg: "Om een 'second opinion' vragen, mag zeker niet de regel worden"

We moeten ook opletten met advies "op het internet":

"Gebruik gevalideerde websites om je te informeren als je ziek bent, bijvoorbeeld www.gezondheidenwetenschap.be" zegt Vankrunkelsven.

REAGEER

Vertrouw jij blind op je arts, of ga je soms (bijvoorbeeld bij ernstige ziekte) op zoek naar een tweede mening?
 
Heb je ooit al eens een tweede mening gevraagd aan een andere arts, en verschilde die fundamenteel van de oorspronkelijke diagnose?

Foto © commons.wikimedia.org