Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: De Ochtend

De Ochtend

Om infiltratie van drugsbendes te vermijden, moeten politieke partijen hun kandidaten "goed screenen"

di 4 sep. - 6:57

Politieke partijen moeten de kandidaten die ze op hun lijsten zetten goed screenen om te voorkomen dat lokale besturen worden geïnfiltreerd door de onderwereld. Dat zegt professor Heinrich Winter van de Rijksuniversiteit Groningen in 'De Ochtend'. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) citeerde gisteren uit het onderzoek van Winter.
"We moeten er alert voor zijn, dus in die zin heeft burgemeester De Wever zeker een punt" zegt Heinrich Winter

"In Nederland schat men dat 1 op de 6 raadsleden nog één klik verwijderd is van de georganiseerde misdaad", dat zei De Wever gisteren in 'De Ochtend'. "Ik ga er mij niet over uitspreken of dat in Antwerpen ook het geval is, maar eigenlijk leidt dit geen twijfel als je ziet hoeveel geld er is."

De uitspraak deed heel wat stof opwaaien. Zijn uitdager SP.A-lijsttrekker Jinnih Beels stelde voor dat De Wever daar als burgemeester dan maar werk van moet maken. "Als hij concrete bewijzen heeft, dat hij dan naar het parket gaat in plaats van erover te communiceren in de media."

"In een op de vier gemeenten was een poging tot infiltratie"

Met zijn uitspraak citeerde De Wever een onderzoek van professor Heinrich Winter van de Rijksuniversiteit Groningen (red. al gaat het eigenlijk om 1 op de 7 en niet 1 op de 6). Winter onderzocht hoe het zit met bedreigingen, omkoping en infiltratie bij Nederlandse gemeenten door criminelen.

Alles samen heeft Winter 4.000 ambtenaren, wethouders (red. schepenen) en burgemeesters over heel Nederland bevraagd. "In de periode voor de verkiezingen schuiven mensen uit het drugsmilieu personen naar voren die ze graag op een lijst zouden zetten", zegt Winter. "Het is dus belangrijk dat politieke partijen een goede screening doen. In een op de vier gemeenten was een poging tot infiltratie, een op de 7 is op een klik verwijderd van de georganiseerde misdaad."

We moeten er alert voor zijn, dus in die zin heeft burgemeester De Wever zeker een punt.

Volgens Winter zijn die pogingen er vooral op gericht om bepaalde mensen in een positie te krijgen waarop ze de besluitvoering kunnen beïnvloeden. "Het is voor een crimineel buitengewoon interessant om in een positie te zijn waar je de ordehandhaving in een luchthaven kunt beïnvloeden en zo kunt sturen dat er even niet wordt gekeken."

Dergelijke pogingen komen blijkbaar in heel Nederland voor en bij alle politieke partijen. Zelf vermoedt hij dat het cijfer van 1 op de 7 een onderschatting is. "Het is het topje van de ijsberg, vrees ik. We moeten er alert voor zijn, dus in die zin heeft burgemeester De Wever zeker een punt."

Antwerpen is vanwege de haven een gevoelige plek, zegt Winter nog. "Ik zou zeker bij een gemeentebestuur van een grote stad zoals Antwerpen extra opletten."

Lees ook:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet