Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

"Omdat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, kunnen we ons beter inleven in een ander"

vr 3 apr. - 10:25

Hebt u het ook al gemerkt? De burgerinitiatieven en uitingen van solidariteit schieten als paddestoelen uit de grond. Want in tijden van nood, helpt men elkaar. Logisch, zou je denken. Nochtans heeft het verleden ons geleerd dat dat niet altijd zo werkt. Wat maakt dat we nu wél met z'n allen zo solidair zijn? Dat heeft VUB onderzocht: "Het feit dat we hier allemaal samen, hetzelfde meemaken, maakt dat we ons beter kunnen inleven."
Solidair in tijden van crisis

We horen en zien deze dagen heel veel over inititieven die mensen opstarten om elkaar te helpen, te verlichten, te steunen. Het lijkt alsof er toch een grote warmte en solidariteit onder de bevolking is. Dat is, in elk geval, de indruk die wij krijgen. Maar is dat ook terecht? Maakt zo'n crisis ons effectief solidair? Dat heeft de vakgroep Agogische Wetenschappen van VUB onderzocht. 

Sarah Dury, één van de onderzoekers, vertelt hoe het onderzoek precies gebeurd is: "We hebben een heel korte vragenlijst online verspreid. Die enquête peilde naar het soort initiatief dat je al gedaan had en naar je motivatie." Natuurlijk, voegt Dury er meteen aan toe, is de studie niet representatief, want ze heeft natuurlijk slechts een subgroep van de samenleving bereikt. Dat is een belangrijke nuance bij dit gevoerde onderzoek. 

Er deden iets meer dan 2000 mensen mee aan de enquête, en daarvan had het grootste deel effectief al hulp geboden. "Vaak gaat het dan om sociaal contact met familie of vrienden, maar heel veel mensen willen ook morele steun geven, door te applaudisseren voor zorgverleners bijvoorbeeld."  Een ander belangrijk aspect van solidariteit in deze crisis, is het contact met de buren. En heel wat mensen deden ook al boodschappen voor anderen. 

Motivatie 

De onderzoekers van VUB merkten dat de belangrijkste motivatie is dat mensen bezorgd zijn om mekaar. Men wil een ander graag helpen, en voelt zich ook erg verantwoordelijk: "Mensen voelen zich sociaal en familiaal verantwoordelijk, men wil er zijn voor mekaar", zegt Dury. Dit soort crisis wakkert effectief solidariteit tussen mensen aan, en daar is één aspect van de crisis erg belangrijk voor: het feit dat dit iets gemeenschappelijks is, dat we hier allemààl mee te maken krijgen. "Iedereen zit in hetzelfde schuitje, iedereen wordt hiermee geconfronteerd, waardoor we ons beter kunnen inleven in een ander." 

We maken allemaal dezelfde dingen mee, dus kunnen we ons ook beter inleven in elkaar.

Dury voegt nog graag toe: "Het is een zware periode, maar met dit onderzoek wilden we het positieve ook wel even naar voren brengen." 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet