Omtrent genderneutrale crèches

27 juni 2011

Een pas geopende crèche in Stockholm mag zich verheugen in een grote belangstelling en een lange wachtlijst. In kinderdagverblijf 'Egalia' - yep - wordt namelijk 'genderneutraal' opgevoed. Dat niet-seksespecifiek opvoeden schijnt in Zweden nogal een hype. (Zie ook de ophef vorige maand over een Canadees koppel dat het geslacht van hun kind Storm voor de buitenwereld verborgen houdt.)

In Egalia verblijven 33 kinderen van 1 tot 6 jaar. Ze worden zo weinig mogelijk geconfronteerd met de vraag of ze een jongetje of een meisje zijn. De kinderen en de opvoed(st)ers gebruiken bijvoorbeeld niet de woorden 'han' (hij) of 'hon' (zij) maar het zelf bedachte 'hen'. Kinderen zijn 'vriendjes', geen 'jongens' of 'meisjes'. Uiteraard wordt er ook in de keuze van speelgoed, boekjes en activiteiten alles aan gedaan om stereotiep jongens- en meisjesgedrag te vermijden. Geen idee of de namen van die kinderen zweedse equivalenten zijn van Kris, Jo, Sam, Kim etc. Egalia heeft trouwens ook een holebi-jeugdwerking ('LGBT' in het engels= lesbian, gay, bisexual and transgender)

Enfin, toch eens checken hoe de wetenschap denkt over gendervorming en genderneutraal opvoeden, voor mensen hier op ideeën komen. Leidt genderneutraal opvoeden niet vooral tot genderverwarring zodra de kinderen in de echte wereld terecht komen? Feit is dat tegengeslachtelijk opvoeden al tot akelige dingen heeft geleid. Zie ook tegengeslachtelijke naamgeving.