Omtrent liefde en dood

26 februari 2017
Deze week verscheen ‘Omtrent liefde en dood’, het nieuwe boek van Erwin Mortier. 'Een afscheid' staat er onder de titel. Het afscheid van zijn collega en goede vriend Jef Geeraerts die in mei 2015 overleed en z’n vrouw Eleonore Vigenon. De auteur brengt een hommage in de Bar.
Ze keken niet op een pauwenveer meer of minder. Ik was altijd een beetje geïntimideerd. In Parijs was er geen pauwenveer te bekennen. Op blote voeten en in jeans schonk Jef wijn in. Ik zag twee mensen die elkaar graag zagen.
Je voelt dat er een moment komt dat de een de ander moet laten gaan en iemand achterblijft. Jef was heel trots. Zijn grote schrikbeeld was zijn onafhankelijkheid te moeten opgeven. In dat opzicht kwam zijn onverwachte overlijden voor hem wel op tijd.
Als schrijver schiet je je werk de wereld in en vanaf dan hoort het ook de wereld toe. Ik vind het goed dat Jef en Eleonore hun artistieke nalatenschap aan het archief van het Letterhuis in Antwerpen schonken, als in een tijdscapsule. Ik hoop dat onderzoekers erin duiken en dat er een biografie wordt geschreven. Maar zo’n papieren catacombe zou mij niet verzoenen met sterfelijkheid.

Omtrent liefde en dood, Erwin Mortier, De Bezige Bij, 2017

Radio 1 Select