"Onaangenaam en lomp omdat ik mensen wijs op spellingfouten?"

18 januari 2017
Schrijffouten, verkeerde spelling, het stoort Ludo Verstraete mateloos. In De Minuut van Hautekiet legt hij uit waarom.
Onaangenaam, en lomp ook. Dat ben ik. Althans, dat beweren onderzoekers van de Universiteit van Michigan. Reden? Ik erger mij aan spellingfouten en wijs anderen op taalfouten. Dus ben ik onaangenaam. En lomp ook. Ik vind van niet. 
Onaangenaam? Lomp? Waar haalt men het? Opmerkzaam! Dankbaar! Hulpvaardig! Dat lijken me al betere adjectieven om dit soort mensen te karakteriseren. Het gaat toch gewoon om feedback geven, niet? Ik ga dus lekker door met anderen op taalfouten te wijzen. Dat mag ook in de andere richting. Zo leert een mens nog wat bij. In een zakelijk kader vind ik het bovendien heel professioneel om met mooie presentaties naar buiten te komen. Want bestaat er niet zoiets als imago, beeldvorming, employer branding, ... ? 
Vandaar dat ik mijn mond open doe. Met gepoetste tanden. De aard van het beestje. Hieronder één simpele tip die de kwaliteit van je volgend schrijfstukje gevoelig zal verhogen.
Gebruik korte zinnen met weinig werkwoorden. Ellenlange zinnen met zeven werkwoorden bevorderen de leesbaarheid van je tekst echt niet! Saai! Geeeeeuw! Bovendien verhoog je de kans op spellingfouten. Ban vanaf nu zoveel mogelijk volgende monsters: worden, zijn, zullen, hebben, dienen, moeten. Vermijd ze en zoek naar actieve en creatieve werkwoorden in de plaats.
Onaangenaam. Lomp. Moi? Veel schrijfplezier!

Radio 1 Select