"Ondanks de degradatie wacht KV Mechelen een mooie toekomst"

12 maart 2018
Na een bloedstollende degradatiestrijd vliegen de insinuaties en verwijten heen en weer. Peter Vandenbempt staat er bij stil in zijn analyse van de slotdag in de reguliere competitie.

"We hebben al de zotste dingen gezien"

KV Mechelen degradeert. Voor de mensen van KV is zo'n Eupen-scenario ondenkbaar natuurlijk, vooral omdat ze daar al weken voor gevreesd en gewaarschuwd hadden. En het is natuurlijk ook opmerkelijk: een ploeg die in zo'n beslissende wedstrijd ineens 4 doelpunten maakt in een kwartier.

En dat Moeskroen er weer tussen hangt, dat helpt natuurlijk niet. De club heeft de voorbije jaren een bedenkelijke reputatie opgebouwd, op en naast het veld. Maar: het kan natuurlijk wel in het voetbal.

We hebben al de zotste dingen gezien en ik had het zondagochtend op de radio ook al gezegd: Eupen kán winnen van Moeskroen. Dat is niet zo opmerkelijk met een goeie thuisreputatie en Moeskroen dat 7 van zijn laatste 9 wedstrijden verloren had. En dat kan ook met een paar goals, want na Eupen - en vandaag zelfs voorbij Eupen - hadden ze voor gisteren zelfs al het hoogste aantal tegendoelpunten.

"Je kunt vanalles denken, maar beschuldigen is nog iets anders"

En overigens: als je de wedstrijd van KV Mechelen tegen Waasland-Beveren gezien hebt: daar had het ook 4-0 of 5-0 kunnen zijn. In de laatste 10 minuten waren daar ook nog een hele boel kansen. Als KV die doelpunten gemaakt had, dan hadden ze in Eupen zeker dezelfde bedenkingen gemaakt.

Dan zouden ze opgemerkt hebben dat Waasland-Beveren niet meer zo geweldig verdedigde op het einde en dat KV Mechelen, dat tot gisteren de slechtst scorende ploeg was in de hoogste klasse, er dan ineens 4 of 5 zou maken.

Maar nog een keer: alle begrip voor de frustraties bij KV Mechelen. Je kunt vanalles denken bij deze afloop, maar concreet beschuldigen - zoals veel KV-supporters me gisteren trouwens uitdrukkelijk vroegen om te doen - dat is toch nog iets anders.

"KV Mechelen wacht een mooie toekomst"

Of hier nog een staartje aan kan komen? Of er een onderzoek komt? Neen, helemaal niet. Dat heeft ook geen enkele zin. Vorig jaar hebben enkele onderzoekers van de federale politie een beetje vrijblijvend een aantal vragen gesteld over de slotwedstrijd tussen KV Kortrijk en Moeskroen, waar toen veel om te doen was. Maar dat leidde nergens toe.

Trouwens: ook in Eupen wordt vanalles gesuggereerd. Er wordt blijkbaar gezegd dat een 5-tal spelers van Eupen de voorbije week telefoons gekregen zouden hebben van makelaars met de mededeling dat ze eventueel volgend jaar bij KV Mechelen zouden kunnen spelen. Dat zijn toch ook bepaald straffe verhalen, het is een beetje moddergooien over en weer.

Ik denk dat KV Mechelen er goed aan doet om vandaag de emoties door te spoelen en meteen ook werk te maken van de toekomst. De degradatie is immers het verhaal van een heel seizoen, niet van die ene match gisteren in Mechelen en in Eupen.

Er zijn fouten gemaakt op het veld door spelers, in de dugouts door de trainers - liefst 3 trainers hebben ze versleten - in de bestuurskamer... Dus is het een gedeelde verantwoordelijkheid en dat weten die nuchtere mensen van KV zelf ook goed genoeg.

Ik denk dat KV Mechelen met straks dat mooi afgewerkte stadion, zijn geweldige achterban en nieuwe investeerders met geld ondanks de degradatie zeker nog een mooie toekomst wacht.

"Een grote club als Standard moet top 3 ambiëren"

Standard versierde gisteren in Oostende het laatste POI-ticket. Dat Standard blij is met POI is geheel logisch. Er was enorm veel druk om er na 2 jaar afwezigheid weer bij te zijn. En dus neem ik aan dat het toch vooral opluchting is in Luik, want voor Standard geldt eigenlijk hetzelfde als vorige week voor Racing Genk: POI halen is eigenlijk geen prestatie voor een club met de middelen van de Rouches.

Trainer Sa Pinto triomfeerde gisteren in Oostende. Dat is hem van harte gegund. Ik lees dat dit het grote gelijk is van de coach, maar je kunt je net zo goed afvragen waarom dit Standard met dit spelersmateriaal en deze middelen tot in de tweede helft van de laatste wedstrijd weer heeft moeten wroeten om clubs als Antwerp en KVK af te houden.

23 punten minder gehaald dan Club Brugge en 11 minder dan Anderlecht: ik denk dat er de voorbije maanden minstens een hele periode niet geweldig gewerkt is. Ik lees dat er nu Standard-spelers zijn die zeggen dat ze iedereen in POI gaan ambeteren. Dat is de uitspraak van een kleine club in de top 6, vind ik.

Een grote ploeg als Standard moet resoluut de top 3 ambiëren. Met de mentaliteit en strijdlust - die Sa Pinto er zeker ingebracht heeft - en met een speler als Carcela die het verschil kan maken, is dat een gewettigde ambitie.

"Om een spannende strijd te hebben, moet Club inzinking kennen"

Tot slot: de titelstrijd. Er wordt gevraagd of we Club Brugge al mogen opschrijven als nieuwe kampioen. Wel, we moeten altijd een beetje oppassen. Er zijn al heel rare dingen gebeurd in POI.

6 punten voorsprong is wel heel veel. Dat alle topclubs er bij zijn, maakt het voor Club Brugge moeilijker om al zijn matchen te winnen, maar dat geldt natuurlijk ook voor de achtervolgers. In eerste instantie Anderlecht. De kans dat een ploeg een heel straffe reeks neerzet - wat nodig is om Club nog te remonteren - is dan ook kleiner.

Okay, Club was na de winterstop minder dominant en bij momenten kwetsbaarder dan ervoor, maar alles bij elkaar is het toch solider, vind ik. Met een ruimere kern, meer wisselmogelijkheden, veel scorend vermogen. Dat oogt op dit moment allemaal beter dan Anderlecht dat elke keer weer op de toppen van zijn tenen moeten lopen om wedstrijden te winnen en een veel smallere kern heeft.

POI is altijd onvoorspelbaar, maar ik zou zeggen: om er een echt spannende titelstrijd van te maken, moet Club Brugge toch minstens een kleine inzinking kennen.

Bron: sporza.be