Ondanks hoge PFOS-concentraties lozen minstens 20 bedrijven afvalwater met schadelijke stof in Schelde

12 juni 2021
© BELGA
Minstens 20 bedrijven blijken afvalwater met PFOS in de Schelde te lozen, waar de concentraties van die schadelijke stof sowieso al te hoog zijn. Dat zegt Vlaams parlementslid Mieke Schauvliege (Groen). Die pleit voor strengere lozingsnormen gebaseerd op de meest strikte gezondheidsnormen en veel strengere controles op die lozingen.

Uit informatie die Schauvliege heeft opgevraagd bij Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) blijkt dat een 20-tal bedrijven in de Antwerpse haven afvalwater lozen in de Schelde. Het gaat onder meer om chemiebedrijven als BASF, Bayer en INEOS en petrochemische bedrijven als Exxonmobil en Total.

Dat gaat over gevaarlijke stoffen die niet afbreekbaar zijn
Vlaams Parlementslid Mieke Schauvliege (Groen)

"In vissen uit de Schelde heeft de Vlaamse overheid in 2016 tot 60 microgram PFOS per kilogram lichaamsgewicht gemeten", zegt Schauvliege. De Europese norm hier ligt op 9,1 microgram per kilogram. Ook in het water zijn concentraties PFOS aangetroffen die tot 30 keer te hoog liggen.

"Dat gaat over gevaarlijke stoffen die niet afbreekbaar zijn", aldus Schauvliege. "Als die bedrijven lozen , komen die stoffen in het water terecht. Jaar na jaar komen dan meer PFOS in het lichaamsgewicht." Op een bepaald moment krijgen je volgens haar veel te hoge waarden die schadelijk zijn voor mens en milieu.

In de praktijk blijkt dat de vastgestelde normen meerdere keren worden overschreden
Vlaams Parlementslid Mieke Schauvliege (Groen)

"Op papier is blijkbaar alles geregeld - de Europese normen, de Vlaamse vertaling, de administratie die zou moeten controleren - maar in de praktijk blijkt dat de vastgestelde normen meerdere keren worden overschreden", stelt Schauvliege vast.

De praktijk en de theorie komen dus niet overeen. Volgens Schauvliege is het vergunningenbeleid veel te laks en wordt er te weinig gecontroleerd. "We moeten normen hebben die gebaseerd zijn op de meest strikte gezondheidsnormen en anderzijds moeten er veel meer controle worden uitgeoefend zodat er geen lozingen zijn die de norm overschrijden of dat er geen illegale lozingen zijn", vindt ze. "Ik denk dat daar echt wel werk aan de winkel is."

Beluister het gesprek met Vlaams parlementslid Mieke Schauvliege (Groen) in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: