Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Bij Debecker

"Ondernemen, zou je dat wel doen?"

wo 26 sep. - 6:44

Over ondernemen bestaan zoveel clichés dat het vaak mensen tegenhoudt om een eigen zaak op te starten. Maar kloppen die vooroordelen wel?
Ondernemen, zou je dat wel doen?

"Mensen die willen ondernemen, worden vaak bang gemaakt", zegt ondernemer Kristof De Roeck. Hij vindt het jammer dat er zoveel vooroordelen bestaan over ondernemen en een zaak starten, want het is niet standaard zo "dat je een groot startkapitaal nodig hebt" of dat je "dag en nacht moet werken". Hij heeft de stap toch gewaagd en heeft met twee collega's de communicatiebureaus Whizpr, Out of the Crowd en Comsquad gekocht via een management buy-out.

Goed geïnformeerd

"We twijfelden wel", zegt Kristof. "We zijn jong, hadden weinig kapitaal en we hebben ook een gezin om voor te zorgen. Maar we hebben ons goed geïnformeerd, zijn naar de bank gestapt met een goed businessplan en zo konden we toch starten."

Kristof vindt dat het onderwijs niet gericht is op ondernemen en dat daardoor ook heel wat mensen niet weten hoe ze moeten beginnen aan de opstart van een zaak. Maar toch denkt hij dat in de toekomst een pak meer mensen toch de stap zullen zetten naar zelfstandig zijn en een eigen zaak uitbouwen, omdat ons stelsel van sociale zekerheid niet houdbaar zal blijven.

Succesverhalen

Petra Andries zit in de vakgroep Innovatie en Ondernemerschap aan de UGent. Zij ziet dat het toch almaar beter gaat met de ondernemingszin van de Vlamingen. "We lopen niet meer achter op onze buurlanden wat het aantal ondernemers betreft", zegt ze. Petra ziet twee redenen voor die positieve evolutie: "Enerzijds zijn er de verhalen van Wouter Torfs en Hans Bourlon die inspirerend werken, net zoals de campagnes die de voorbije jaren gevoerd zijn. Anderzijds is het ook zo dat wie iemand succesvol ziet ondernemen, zelf ook zin krijgt om te ondernemen."

Gefailleerde

"Dat het toch niet allemaal rozegeur en maneschijn is", liet luisteraar Nico Van Simsen weten. "Mijn bouwbedrijf ging failliet en voor de maatschappij sta je dan genoteerd als 'gefailleerde'. Je raakt je sociale rechten kwijt en voelt dat faillissement jaren later nog steeds. Je moet dan wel passie hebben om een zaak te starten, maar op het einde van de rit zijn het toch vooral de centen die tellen."

50 procent faalt

En het gaat nog vaak fout: 50 procent van alle starters gaan failiet of stoppen hun onderneming binnen de 5 jaar. Petra Andries erkent dat, maar zegt dat mensen zich vaak kunnen indekken voor een falende onderneming. "Je kan er op verschillende manieren voor zorgen dat je private eigendom niet in handen van schuldeisers valt. Mensen moeten zich echt goed informeren vooraleer ze beginnen ondernemen."

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet