Onderwijsdebat: "Iedereen die met een achterstand start, moet gelijk over de finish komen"

17 mei 2019
Leerlingen met een migratieachtergrond lopen dubbel zoveel risico om niet op niveau te presteren in vergelijking met hun autochtone klasgenoten, terwijl ze vaak wél heel gemotiveerd zijn om hun diploma te halen. Wat stellen Sihame El Kaouakibi (Open VLD) en Chris Janssens (Vlaams Belang) voor om dat op te lossen?

Een van de oplossingen was het Gelijke Onderwijskansen-decreet (GOK). Chris Janssens is daar niet tevreden over. “Door het toenemende aantal anderstaligen en de toenemende segregatie is dat decreet niet tot stand gekomen. Men voert daarmee trouwens een voorrangsbeleid voor allochtonen. Witte scholen zijn er het slachtoffer van. Schaf het decreet gewoon af.”

De combinatie van de vrije schoolkeuze en een gesegregeerde maatschappij leidt tot ongelijke vrijheid
Sihame El Kaouakibi

“Wij zijn wél voorstander van het GOK-decreet”, zegt Sihame El Kaouakibi. “Er zijn gemengde scholen met veel uitdagingen. Daar hebben we de beste directeurs en leerkrachten nodig, die zorguren strategisch inzetten. Maar het zou nog beter zijn om van die zorguren groei-uren te maken.”

Vrije schoolkeuze

“De combinatie van de vrije schoolkeuze en een gesegregeerde maatschappij leidt tot ongelijke vrijheid”, gaat El Kaouakibi verder. “We moeten ervoor zorgen dat iedereen die met een achterstand start, toch gelijk aan de finishlijn komt.”

Chris Janssens gaat niet akkoord dat kinderen ongelijke kansen krijgen. “We zijn als regio altijd zeer gastvrij geweest. Migranten krijgen hier alle kansen. Na tien jaar in het Vlaams Parlement hoor ik enkel een pleidooi voor meer diversiteit. Dat diversiteitsdogma is schadelijk. Benoem toch gewoon de problemen.”

Met dat laatste gaat El Kaouakibi akkoord. “Benoem waar het niet goed gaat in scholen. In die wijken moeten alle scholen samenwerken. Breng alle middelen samen en zorg voor een team van experten die de leerkrachten én de leerlingen vooruit helpen. Als kind met migratieroots ben ik zelf omhoog getild door het onderwijs.”

Taalbad

Allebei pleiten ze voor een taalbad Nederlands. El Kaouakibi: “Begin er vroeg aan, van in de kleuterschool.” Janssens: “De kennis van onze taal is dé sleutel tot een geslaagde integratie.”

Herbekijk het debat