Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Onderwijskoepels hard voor Weyts' aanpak van het lerarentekort: "Geen enkel perspectief dat dit ooit opgelost geraakt"

di 7 jun. - 7:10

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) doet veel te weinig om het nijpende tekort aan leerkrachten aan te pakken. Dat schrijven de topmannen van de grootste Vlaamse onderwijskoepels in een opiniestuk in De Standaard. Ze vragen van hem, net zoals bij corona of de situatie rond de oorlog in Oekraïne, een "nooddecreet". Weyts zelf ontkent in 'De Ochtend' ten stelligste dat er geen urgentie zou bestaan bij de Vlaamse regering rond het lerarentekort: "Ik sta ermee op en ga ermee slapen."
Onderwijs

Wie het woord "lerarentekort" intikt in een zoekmachine, vindt probleemloos artikels terug van 4 à 5 jaar tot zelfs 8 jaar geleden. En de kwestie is de voorbije jaren alleen maar prangender geworden. "Wij hebben in april een bevraging gedaan van alle GO!-scholen", zegt GO!-topman Koen Pelleriaux. "Daar komen nu zo'n 2.000 leerkrachten tekort. Als je dat extrapoleert naar het volledige onderwijs kom je uit op 10.000 voltijdse leerkrachten die we tekort hebben."

"Het probleem op dit moment is dat niet alleen de korte vervangingen voor een paar weken niet meer ingevuld geraken, maar dat er systematisch ook vacatures blijven openstaan", legt Lieven Boeve uit, de topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. "Als die wel ingevuld geraken, is dat vaak door leerkrachten die niet het juiste diploma of vakbekwaamheid hebben. Dat legt een enorme hypotheek op de kwaliteit van ons onderwijs."

Geen urgentie

Dat lerarentekort is voor alle duidelijkheid niet de schuld van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), zo stellen beide topmannen. "Maar de Vlaamse regering zou het probleem wel moeten beginnen op te lossen", oppert Pelleriaux fijntjes. Hij vindt dat er veel te laat is ingegrepen.

De Vlaamse regering zou het probleem wel moeten beginnen op te lossen.

— Koen Pelleriaux, topman van het GO!

"We moeten vaststellen dat er blijkbaar weinig urgentie is om daar iets aan te doen", ziet ook Boeve. "De minister heeft een aantal maatregelen genomen, die op zich geen slechte maatregelen zijn. Maar die gaan niet ver genoeg om het probleem op korte termijn op te lossen. Op lange termijn is er geen enkel perspectief dat dat ooit opgelost geraakt. Daar worden geen initiatieven genomen."

Lees verder onder de foto

Koen Pelleriaux (© VRT)

Koen Pelleriaux (© VRT)

Weyts stelde in december een reeks maatregelen voor om het lerarentekort te counteren. Zo kunnen mensen die overstappen uit de privésector tot 10 jaar anciënniteit meenemen. Maar dat is een druppel op een hete plaat, vinden Boeve en Pelleriaux. Zij hebben een reeks voorstellen die volgens hen wel echt kunnen helpen.

20 jaar anciënniteit meenemen

"Op korte termijn stellen we drie maatregelen voor die de bestaande maatregelen verbreden", legt Boeve uit. "Trek de anciënniteit voor zij-instromers op naar 20 jaar in de plaats van 10 jaar nu. Laat ons de middelen die we krijgen om onderwijs te verstrekken veel flexibeler inzetten. En als we masters inzetten in het basisonderwijs of in de eerste graad secundair onderwijs, willen we die ook zo kunnen betalen. "

Op lange termijn vragen ze zelfs een heuse reorganisatie van het personeelsbeleid van de scholen. "We willen een echt HR-beleid kunnen voeren. Dat betekent dat we breder moeten kunnen rekruteren, niet alleen bachelors, maar ook masters en gegradueerden. We willen leraren ook kunnen aanstellen op het niveau van een scholengroep in plaats van in 1 school."

Als we masters inzetten in het basisonderwijs of in de eerste graad secundair onderwijs, willen we die ook zo kunnen betalen.

— Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen

Volgens Boeve en Pelleriaux moet ook de prestatienoemer worden omgegooid. Die beperkt de taak van leerkrachten tot het aantal lesuren dat ze geven. "We willen alle elementen van een lerarenloopbaan kunnen bekijken als het gaat over de prestaties en niet alleen de lesuren. We willen zo komen tot een personeelsstatuut dat gevat wordt in een jaaropdracht."

Nooddecreet

Kan dat allemaal wel zo snel worden doorgevoerd? Gebruik een nooddecreet, stellen de topmannen. "Als er grote urgenties zijn, zoals corona of Oekraïne, stellen we vast dat er wel iets kan bewegen. Wel, het lerarentekort is even urgent. Als de piste van een nooddecreet de manier is om ervoor te zorgen dat er wel iets gebeurt in die andere dossiers, waarom dan niet met het lerarentekort?"

Weyts reageert: "Stap voor stap vooruit zetten"

Vlaams minister Ben Weyts ontkent in 'De Ochtend' ten stelligste dat er geen urgentie zou bestaan bij de Vlaamse regering rond het lerarentekort. "Ik sta ermee op en ga ermee slapen." Ook hij wijst erop dat dat nauw samenhangt met de onderwijskwaliteit die hem zo nauw aan het hart ligt. "Dat zijn twee zijden van dezelfde munt. Ik wil stap voor stap vooruitgang boeken in beide domeinen en proberen om stellingenoorlogen die al jaren woeden te overstijgen."

Hij wil vooral benadrukken welke stappen hij al gezet heeft. Zo wijst hij erop dat er 3 jaar geleden nog geen enkele mogelijkheid was om anciënniteit uit de privésector mee te nemen naar het onderwijs. "Nu kan je al 10 jaar anciënniteit meenemen voor 20 knelpuntvakken en 2 ambten. Als je dat wegzet als een kleine stap..."

Lees verder onder de foto

Ben Weyts (© VRT)

Ben Weyts (© VRT)

Weyts wijst er ook op dat je vandaag ook al als leraar kunt starten zonder pedagogisch diploma en dat halen tijdens het lesgeven. Ook de loonsverhoging voor directeurs of het geld voor de digitalisering van het onderwijs noemt hij belangrijke maatregelen die helpen om de job aantrekkelijker te maken.

"Er zijn de voorbije jaren ongelooflijke stappen vooruit gezet. Je kunt zeggen dat dit allemaal te laat of te weinig is, maar kunnen we misschien een beetje reclame maken voor onze sector in plaats van onze eigen ruiten in te gooien?"

Bron: vrtnws.be, De Standaard en 'De Ochtend'

Luister ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet