Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Onderwijsveld voorzichtig tevreden: “Verantwoordelijkheid wordt doorgeschoven naar directeurs”

di 20 okt. - 4:05

Het was een lange onderhandelingsnacht voor het onderwijsveld. De koepels zijn blij dat scholen zelf kunnen beslissen over afstandsonderwijs. De socialistische vakbond ACOD vindt het een gemiste kans van de overheid om Vlaanderen-breed te beslissen. “Halftijds fysiek en halftijds afstandsonderwijs was duidelijker geweest”.
Klas

Zoveel mogelijk kinderen naar school laten gaan, daar was het hele onderwijsveld het in ieder geval over eens. In tegenstelling tot minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wilden de vakbonden vorige week al overschakelen naar code oranje en deeltijds digitaal les gaan geven. Die beslissing wordt nu aan de scholen zelf gelaten. “Wij halen onze slag wel thuis”, zegt Marnix Heyndrickx, van liberale vakbond VSOA. “Het is belangrijk dat iedere school de autonomie heeft om dat in de praktijk te brengen. Het is te gek om bijvoorbeeld als er in Limburg geen besmettingen zouden zijn, dat men dan dezelfde protocollen en code moet gaan toepassen”.

Voor de socialistische vakbond mocht het allemaal nog wat verder gaan. Het is net een gemiste kans dat er niet een Vlaanderen-breed plan werd uitgerold, vertelt Nancy Libert in 'De Ochtend'. “Ons standpunt blijft dat we hadden moeten vasthouden aan de protocollen die voor de zomer werden afgesproken. De sterkte van die draaiboeken was dat ze voor iedereen hetzelfde waren”. De vakbond vreest dat de hete aardappel nu wordt doorgeschoven naar de directeurs, want zij moeten nu in overleg gaan beslissen of, en hoe vaak, er digitaal wordt onderwezen. “En dat zijn geen gemakkelijke beslissingen, want we horen ook dat de meningen verdeeld zijn. Sommige leerkrachten staan achter dat afstandsonderwijs, anderen niet”.

Mondmasker strenger, ouders niet welkom

Raymonda Verdyck, topvrouw van het gemeenschapsonderwijs, is blij dat ook de veiligheidsmaatregelen op school worden verstrengd. Zo moeten leerlingen ook op de speelplaats een mondmasker dragen als er geen 1,5 meter afstand kan gehouden worden. “Er komen ook vaste plaatsen in de refters en ouders zijn niet meer welkom op school, zij vormen vaak een risico”. Het is dus afgelopen met fysieke oudercontacten, ook daar zal een videoverbinding worden ingeschakeld. “Maar waar het echt nodig is, zullen we ervoor zorgen dat ouders leerkrachten wel nog in fysieke toestand kunnen zien”, vult Koen Van Kerckhoven van de Christelijke Onderwijscentrale (COC) aan. 

Chaos aan maatregelen?

De vakbonden hameren erop dat de beslissing om over te schakelen naar afstandsonderwijs moet gebeuren in overleg met de plaatselijke vakbond en met instemming van de leerkrachten. Zal dat voor een wirwar aan verschillende systemen zorgen? “Dat denk ik niet”, zegt topman van het katholiek onderwijs Lieven Boeve. “Het zal afhangen van school tot school, sommige scholen hebben daar meer traditie in dan anderen. Voor een aantal scholen zal de omschakeling makkelijk gebeuren, want ze hadden zich al langer voorbereid”. Verdyck onderstreept dat er nu al verschillende systemen en situaties zijn, en dat dat geen probleem vormt. “We hebben al scholen waar leerlingen in quarantaine zijn geplaatst, en waar afstandsleren opnieuw een feit is. Wat vandaag is afgesproken, maakt dat scholen beter kunnen inspelen op hun eigen situatie”.

Tegen de herfstvakantie moeten alle scholen zijn overgeschakeld naar code oranje.

Luister naar Nancy Libert (ACOD) in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet