"Onderzoeken of mensen terecht beroep gedaan hebben op premies"

11 mei 2020
© Radio 1
Zowel vanuit de Vlaamse als de federale regering kwamen er bij het begin van de coronacrisis steunmaatregelen om ondernemers en bedrijven te helpen overleven. Maar dit weekend schreef de krant 'De Tijd' dat er substantieel misbruik wordt gemaakt van die steunmaatregelen. "We zullen kijken of mensen die beroep gedaan hebben op die premies daar ook wel recht op hadden" reageert minister Matthias Diependaele in 'De Ochtend'.

Dit weekend schreef 'De Tijd' dat er substantieel misbruik wordt gemaakt van de steunmaatregelen voor ondernemers en bedrijven: het gaat om spookbedrijven die steun vragen of werknemers die op tijdelijke werkloosheid worden gezet maar toch verder blijven werken.

Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) zegt in 'De Ochtend' dat dat wel degelijk zal worden gecontroleerd in de komende maanden en jaren. "We zullen kijken of mensen die beroep gedaan hebben op die premies daar ook wel recht op hadden. Gaan we elke vorm van misbruik kunnen uitsluiten? Ik denk het niet. Maar we zullen er alles aan doen om die controles te doen."

Gaan we elke vorm van misbruik kunnen uitsluiten? Ik denk het niet.

Mensen die onterechte steun gekregen hebben, zullen die moeten terugbetalen. "Ik denk niet dat het opportuun zou zijn om daar ook nog eens sancties op te heffen. Tenzij het natuurlijk gaat om gededateerde facturen of iets dergelijks: dat is op zichzelf al een probleem."

Beluister het gesprek met Matthias Diependaele in 'De Ochtend'

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook