"Oneerlijke concurrentie komt uit alle hoeken"

1 oktober 2018

Luisteraar Peter De Laruelle heeft al 28 jaar een familiebedrijf in schilderwerken. Maar de concurrentie is de laatste jaren bikkelhard geworden. "Ik heb heel veel last van oneerlijke concurrentie", zegt hij. "Er zijn de buitenlandse werkkrachten die een pak goedkoper zijn, om dan nog maar te zwijgen van de mensen die sinds kort mogen onbelast bijklussen." Peter schat dat hij ongeveer 30% minder werk heeft door die oneerlijke concurrentie. "Een paar jaar geleden stond mijn orderboek een jaar op voorhand al vol, nu is dat nog maar drie maanden op voorhand." 

Ook opvallend is dat mensen prijsbewuster zijn geworden ten opzichte van vroeger. "Vroeger moesten echte stielmannen langskomen om alles perfect af te werken, maar nu zijn (jonge) mensen vaak prijsbewuster. Ze hebben liever dat renovaties zo goedkoop mogelijk zijn en eisen niet dat de kwaliteit perfect is." Daarom ook dat veel bedrijven in de bouw- en renovatiesector buitenlandse arbeidskrachten inschakelen. Ze zijn niet perfect opgeleid volgens Peter, maar ze zijn goedkoper.

"Geen buitenlanders bij mij"

Een andere luisteraar raadde Peter aan om dan zelf ook maar met buitenlandse werknemers aan de slag te gaan, maar dat wil Peter niet. "Ik merk dat het voor mijn klanten enorm belangrijk is dat de opdracht perfect wordt afgewerkt en je ziet toch wel vaak dat de buitenlandse werkkrachten minder secuur zijn op hun afwerking. Verder vinden mijn klanten het ook belangrijk dat de mensen die bij hen komen werken Nederlands spreken. Dat is bij veel van de buitenlandse krachten niet het geval en daarom weiger ik om met buitenlandse werknemers te werken."

Gelegaliseerd zwartwerk

Nog een groep die voor concurrentie zorgt, zijn de mensen die onbelast bijklussen. Tot 6.000 euro mogen werknemers, zelfstandigen en gepensioneerden bijklussen zonder dat ze daarop belast worden. "En dat voel ik steeds meer", zegt Peter. Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) heeft dat onbelast bijklussen ingevoerd. Zij liet weten "dat er nog maar 500 mensen zich geregistreerd hebben om onbelast bij te klussen en dat het haar sterk lijkt dat Peter daar last van heeft".

Maar Unizo-voorzitter Danny Van Assche kwam Peter bijstaan en zei dat Unizo vindt dat het onbelast bijklussen gewoonweg het het legaliseren van zwartwerk is. "Wij gaan hier dan ook stappen tegen ondernemen, want het kan gewoon niet dat deze bijkluswet zonder aanpassingen wordt goedgekeurd", zo zei Danny Bij Debecker. "Wij hebben niets tegen vriendendiensten, maar de bijkluswet zoals ze nu is, is oneerlijk."

Onbelast bijklussen is gelegaliseerd zwartwerk.
Danny Van Assche

Overheid?

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) liet weten dat er nog veel werk aan de winkel is, maat dat de overheid ook al veel gedaan heeft om de problemen van oneerlijke concurrentie aan te pakken. Zo werd de detacheringsrichtlijn hervormd en goedgekeurd door de Europese ministers van Werk afgelopen juni. Het principe van de nieuwe richtlijn is 'gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde plaats'.

Gedetacheerde werknemers (werknemers uit andere landen) moeten met dit principe evenveel verdienen als de lokale werknemers. Sociale zekerheid moet in het land van oorsprong betaald worden, maar loon, dertiende maand en eventuele andere premies moeten hetzelfde zijn voor binnen- en buitenlandse werkkrachten. De lidstaten hebben nu twee jaar de tijd om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving. "En binnen twee jaar zullen we ook de resultaten van die hervorming zien", zei Kris Peeters.

Maar ondernemer Peter vraagt zich luidop af hoe hij de komende twee jaar moet zien te overbruggen als hij nu al zoveel concurrentie voelt.

Bekijk hier het gesprek over oneerlijke concurrentie: