Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Ongebruikelijk sociaal experiment aan de Universiteit Gent

di 20 mrt. - 6:28

De Universiteit Gent voerde de voorbije weken een ongebruikelijk sociaal experiment uit op de eigen studenten. Verschillende professoren deden tijdens hun lessen twijfelachtige of zelfs totaal verkeerde uitspraken. Het doel was hun kritisch denken en durven uit te dagen. De slagzin van de UGent is immers "durf denken".
Professoren introduceerden in hun les dubieuze, provocerende of zelfs totaal verkeerde uitspraken

De voorbije weken voerde de UGent een experiment uit met de studenten. Professoren zoals Johan Braeckman (wijsgerige antropologie) en  Mirjam Knockaert (ondernemerschap) introduceerden in hun les dubieuze, provocerende of zelfs totaal verkeerde uitspraken, zoals "armoede is een erfelijke ziekte" of "de evolutietheorie slaat nergens op".

De universiteit wilde op die manier zien hoe ver men het kan drijven vooraleer studenten reageren. Hun kritisch denken en durven werd uitgedaagd.  Slechts enkele studenten durfden in een overvolle aula openlijk de professor tegen te spreken.

(Lees verder onder de video)

"Wij wilden echt uitstralen dat we sterke uitspraken durven te doen en we wilden de studenten ook uitdagen om te reageren", zegt rector Rik Van de Walle in De Ochtend. "We hadden ook provocerende statements in het straatbeeld gehangen (met daarop bv. een uitspraak als "vrouwenbesnijdenis is de beste manier om infecties te vermijden"). Ook daar hebben we reacties op gekregen: sommige affiches zijn overplakt of weggerukt, er zijn commentaren bij geschreven. In de auditoria was het een wisselend verhaal. Op een prof die zei dat de studenten slaven zijn van de technologie, kwam er bijvoorbeeld wel meer reactie. We moeten dus misschien nog meer moeite doen om de studenten te laten tegenspreken en om hen durf bij te brengen. We moeten hen wapenen om ook tegen gezagsdragers te durven ingaan."

"Ik had misschien gehoopt dat ze wat sneller en heviger uit hun pijp zouden gekomen zijn"

"Hoe straffer ze zouden reageren, hoe liever we het hadden. In die zin was het per definitie bijna nooit genoeg. Ik had misschien gehoopt dat ze wat sneller en heviger uit hun pijp zouden gekomen zijn tijdens die lessen. Het waren wel lessen in zeer grote groepen. Toch hebben een aantal studenten ook daar de professor durven tegen te spreken. In die zin zijn wij best wel tevreden."

In andere landen, zoals bijvoorbeeld Nederland, zit die cultuur van dialoog en tegenspreken er misschien meer in bij de studenten, ook door de manier waarop professoren lesgeven? "Het is een sociaal experiment. We willen als universiteit uitdragen dat we dit belangrijk vinden. Het is niet omdat een prof iets zegt dat daar dan verder niet meer moet worden over nagedacht. Veel studenten zullen ook in stilte hebben zitten twijfelen. Maar er is een verschil tussen die stille twijfel enerzijds en die dan mondeling en voor een publiek uitdrukken, dat is blijkbaar nog een drempel voor heel wat studenten."

Van de Walle verhult niet dat het ook een reclame-experiment was. "Wij vieren vrijdag onze verjaardag en in de aanloop daarnaar lanceren we elk jaar een durf denken-campagne. Wij willen dat uitdragen als universiteit. Het is zeer zeker een campagne die het motto van onze universiteit wil uitdragen."

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet