Ongekende geschiedenis

28 mei 2016
Ze hebben ons iets wijsgemaakt, met hun Grieken en Romeinen. In de geschiedenislessen op school leerden ze ons dat de Oude Belgen geciviliseerd werden door de Romeinen.

Ze hebben ons iets wijsgemaakt, met hun Grieken en Romeinen. In de geschiedenislessen op school leerden ze ons dat de Oude Belgen geciviliseerd werden door de Romeinen. We leerden dat die geweldige Romeinen de erfgenamen waren van de al even geniale Oude Grieken, en dat de Grieken op hun beurt alles te danken hadden aan de cultuur van de Egyptenaren. 

De Middellandse Zee, kortom, was het centrum van de wereld en de bakermat van de beschaving. De rest van de wereld speelde een bijrol. Die diende om gekoloniseerd en gemissioneerd te worden, of om oorlog te voeren. Of om, in het geval van Noord-Amerika, die prachtige cultuur-estafette van Egyptenaren, Grieken, Romeinen en Europeanen, verder te zetten.

Zaterdag gaan we het met Wouter Cajot over Verweggistan hebben. Want dààr ligt de bakermat van de beschaving. Dat is de stelling van het boek “De Zijderoutes” van Peter Frankopan. Perzistan, Afganistan, Kazachstan, Oezbekistan, Kirgizistan, Turkmenistan, Taddzjikistan en al die Stannen waardoor je reist als je naar het Verre Oosten wil. Daar lag de Hof ven Eden, daar lagen mythische steden als Ninive, Harappa en Mohenjodaro, waar ze 2000 jaar voor Christus al riolering hadden. Schuif op, Rome en Athene.