"Ongelofelijk: Club pakt 7 op 18 en toch blijft zijn bonus intact"

19 februari 2018
Peter Vandenbempt draait speeldag 27 in de Jupiler Pro League binnenste buiten. Hoe komt het dat de strijd om POI nog zo spannend is, dat Club Brugge alweer niet won, dat Standard nog niet in de top 6 staat en dat KV Mechelen een punt sprokkelde in Gent?

Club Brugge-RC Genk 2-2: moet Club zich zorgen beginnen te maken?

Ik zal hetzelfde antwoorden als de voorbije weken: er zijn twee redenen waarom voorlopig niet. Ten eerste omdat de concurrentie ook niet kan winnen. Het is ongelofelijk: Club pakt na Nieuwjaar 7 op 18 en toch is zijn voorsprong nog altijd intact.

Ten tweede: het voetbal van Club is nog altijd goed, tot heel goed zelfs. Met vooral Hans Vanaken in topvorm, zeer efficiënt ook. En Limbombe: ik vind dat die straks toch wel eens opgeroepen mag worden voor de oefeninterland van de Rode Duivels tegen Saudi-Arabië.

Wat wel zorgwekkend is, is dat de leider geen resultaat meer kan neerzetten of vasthouden. Door, oké te veel gemiste kansen en spitsen die nog moeilijk scoren, maar vooral door te veel tegendoelpunten: 14 in de laatste 7 wedstrijden. Nog eens 7 in drie bekerwedstrijden. Dat zijn cijfers van een slechte middenmoter.

Coach Ivan Leko moet dringend die organisatie weer op orde krijgen. De offensieve patronen zitten heel goed, maar het gaat ook om defensieve organisatie. En overigens: ook doelman nummer 5 Kenneth Vermeer boezemt vooralsnog weinig vertrouwen in.

Maar goed, wél belangrijk: de wedstrijden van Club Brugge zijn hoogst aantrekkelijk, ook die tegen Genk, en voor ons is dat het belangrijkste.

Charleroi-Standard 1-1: wat onthouden we daarvan?

Dat de wedstrijd in een goeie, zuiderse ambiance niet stilgelegen heeft en dat ze is uitgespeeld. Dat is toch al dat en dat is anders dan vorig jaar.

Voor het overige was de wedstrijd zelf een gevecht met veel strijd en duels, weinig goed voetbal en 3 ballen tussen de palen in 90 minuten. Daar worden we niet vrolijk van. We onthouden dat ook Charleroi geen wedstrijden meer kan winnen. Eentje slechts na Nieuwjaar, maar dat het wel nog 2e staat in het klassement.

En we onthouden dat Standard-trainer Sa Pinto met vuur gespeeld heeft door zijn beste aanvaller en topschutter Orlando Sa op de bank te zetten. Dat vonden ze een heel goed idee bij Charleroi. Met Sa als invaller en met een man minder was Standard ineens een stuk beter en dreigender. Maar een vraag mocht je daar achteraf aan Sa Pinto blijkbaar niet over stellen.

En: voor de derde keer op rij hebben de Standard-invallers een resultaat geforceerd. Dat wijst op meer mogelijkheden voor de coach. De ploeg toont fighting spirit en mentale veerkracht - dat heeft Sa Pinto er zeker ingebracht - maar Standard staat nog altijd niet in de top 6. Terwijl het einde nadert.

Voor het niveau en de aantrekkelijkheid van POI zou Standard er eigenlijk bij moeten zijn, net als Racing Genk overigens.

AA Gent-KV Mechelen 2-2: wat liep er verkeerd bij Gent?

Te veel zelfvertrouwen. Ze waren daar een beetje naast hun schoenen gaan lopen, heb ik gelezen. Er was een duidelijk gebrek aan scherpte ook in de eerste helft.

Maar ik wil ook zeker de verdienste van KV Mechelen onderstrepen. Net als op Anderlecht stond de ploeg van Dennis van Wijk heel goed, was er een prima strijdplan en werd alles goed uitgevoerd, waardoor Gent problemen kreeg.

KV Mechelen is onder Van Wijk in elk geval weer een strijdbaar elftal geworden. Zekerheid biedt dat niet, maar het kan wel de sleutel zijn in de strijd om het behoud.

Gent heeft het in de tweede helft wel heel goed gedaan. Opvallend: met 3 verdedigers, dichter bij het systeem dat onder Hein Vanhaezebrouck niet meer marcheerde en afgevoerd moest worden. Volgens trouwe Gent-watchers speelde Gent na de rust zijn beste helft onder Yves Vanderhaeghe. Zo zie je maar.

Spijt was er achteraf natuurlijk wel in Gent, want met 3 punten erbij stond het nu zowaar voor Anderlecht. En Anderlecht is natuurlijk Hein Vanhaezebrouck. En hoewel niemand in Gent dat hardop zal zeggen, zouden ze dat in Gent wel heel erg geestig vinden.

Staat het belang van álle clubs voorop?

Woensdag is er een belangrijke vergadering van de Pro League. Ik denk niet dat huidige competitieformule snel afgeschaft zal worden. Als ik het goed begrepen heb is het de bedoeling om een aantal formules over te houden - ik hoop niet al te ingewikkeld - om daar later mee aan de slag te gaan.

De vergadering is een grote test voor de geloofwaardigheid van ons voetbal en onze voetballeiders. De vraag is of het over ego's gaat: schaffen we de competitieformule af omdat je dan kunt zeggen dat je ze afgeschaft hebt, of behoud je ze omdat je er bijvoorbeeld de geestelijke vader van bent, of omdat het je club al die jaren toegelaten heeft om 8 maanden sportief slecht te werken en uiteindelijk op het einde dan toch nog het seizoen te redden?

Staat het belang van álle clubs voorop, vraag ik me af? Ook diegene die altijd veroordeeld zullen zijn tot die vreselijke POII en de clubs uit 1B? Of tellen alleen maar de clubs uit POI?

Hoe dan ook: er zijn te veel wedstrijden. Misschien met 24 ook te veel profclubs. Bekerwedstrijden moeten niet ergens op een kouwelijke woensdagavond in januari gespeeld worden, maar naar het weekend kunnen verhuizen. Je moet ook voorkomen dat voor enkele clubs en dus ook voor hun supporters het seizoen begin maart eindigt. Dat vind ik echt ongelofelijk.

Waarom is het nog spannend op dit moment?

En natuurlijk: de voorstanders van de huidige formule wijzen op die spannende strijd om in de top 6 te geraken. Dat is zeker een grote plus, maar de vraag is ook: waarom is het nog spannend op dit moment?

Wel bijvoorbeeld omdat clubs als Standard, RC Genk en AA Gent maandenlang aangemodderd hebben en nu kunnen terugkeren, omdat al die kandidaten voor de top 6, op een paar na, al wekenlang geen wedstrijden meer kunnen winnen.

En zo kan bijvoorbeeld KV Kortrijk, dat dat wel doet, weer meedoen. Neem ook STVV: 2 keer gewonnen in zijn laatste 15 wedstrijden en toch is het nog altijd kandidaat voor de top 6. Geweldig lijkt mij dat toch niet.

Maar goed, op de vergadering woensdag komen meer onderwerpen aan bod, zoals de overname van Anderlecht, de verkoop van KV Oostende, waar iedereen stilaan een onbehaaglijk gevoel bij krijgt, en er is de toenemende macht van een paar makelaars die ons voetbal dirigeren. Ik zou zeggen: er zitten in Diegem veel slimme mensen om de tafel, de vraag is of ze ook hun gezond verstand zullen gebruiken.

Bron: sporza.be