Onmogelijke, onbereikbare liefde

3 oktober 2019
Vandaag een thema door een luisteraar op de kaart gezet: "onmogelijke liefde". Hij stuurde dat de onbereikbare liefde hem al jaren fascineert. Hij was ooit verliefd geworden, toen de andere partij al iemand had. En dat zijn hele systeem daarop blokkeerde. Hoe ga je om met een liefde, die niet kan zijn? De mooiste waargebeurde en fictieve verhalen over de onmogelijke, onbereikbare liefde.

Brecht Devoldere kan meespreken van een onmogelijke, onbereikbare liefde. Van zijn 13 tot zijn 18 jaar was hij verliefd op Tine, de beste vriendin van zijn zus. Hij schreef haar lange brieven, stuurde haar cassettes vol liedjes. Maar hij bleef alleen maar en vooral “de broer van” voor Tine. Zoveel jaar later trekt hij zijn stoute schoenen aan en zoekt haar - nietsvermoedend - bij haar thuis op. Een ontwapenende reportage, getiteld “ding dong”.

Petrus Abaelardus was een Franse theoloog en filosoof, een man met fantastische looks en een superbrein. Toen hij naar Parijs kwam als docent theologie wist hij meteen iedereen te charmeren. Ook Héloise, de nicht van zijn gastheer Fulbert valt voor hem. En hij voor haar. Maar waarom is het verhaal van “Abélard en Héloise” een iconisch “onmogelijk liefdesverhaal”? Een gesprek met Alexander Roose, docent Franse literatuur en cultuurgeschiedenis aan de UGent.

De onmogelijke liefde, als je die zelf beleeft kan het de hel zijn, maar er zijn enkele hoogtepunten in de wereldliteratuur uit voortgekomen. Het onsterfelijke verhaal van Romeo en Julia, natuurlijk. Of Tristan en Isolde. Het is ook een thema in het boek “Jane Eyre” van Charlotte Brönte. Vooral dat laatste boek heeft indruk gemaakt op auteur Katleen Vereecken.

Onmogelijke liefdes hebben ook de mooiste songs opgeleverd. Niet onmogelijk voor Vincent Byloo om een selectie te maken van de mooiste, voor zijn oude liefde, het programma De Wereld van Sofie.

Ben Kirssen is een pedofiel. Het is niet zijn echte naam, maar de naam die hij gebruikt op zijn twitterkanaal, op pedofilie.nl en tijdens besloten lezingen over pedofilie. Hij communiceert, zij het anoniem, over pedofilie omdat het taboe en het onbegrip enorm is. Zelf ziet hij pedofilie als een geaardheid zoals alle andere. Terwijl de maatschappij pedofilie uiteraard als een verboden liefde ziet. Hoe hij daar mee omgaat vertelde Ben eerder al Philip Heymans in de podcast ‘Iemand’. De volledige aflevering kan je nog vinden via www.radio1.be en via alle podcastkanalen.