Jonge gemotiveerde leerkrachten moeten wijken voor vast benoemde kantjeslopers

22 mei 2017
Wij werken met jongeren, niet met papieren
Jonge gemotiveerde leerkrachten krijgen geen werkzekerheid, terwijl slecht functionerende vast benoemden niet worden aangepakt. Tamara Stojakovic, de pas verkozen Beste Leerkracht Nederlands 2017, kan er niet bij. Minister van Onderwijs Hilde Crevits belooft beterschap: 1 jaar werkzekerheid voor starters en een strenger evaluatiesysteem voor vast benoemden.

Een opmerkelijke winnaar van de Beste Leerkracht Nederlands afgelopen zaterdag. De winnaar kwam uit Vlaanderen en niet uit Nederland. Maar nog opmerkelijker, het werd een leerkracht Nederlands met buitenlandse roots. De Bosnische Tamara Stojakovic heeft niet alleen op korte tijd perfect Nederlands geleerd, ze geeft die kennis nu ook door anderen.

“Oorlogsvluchtelinge gekozen tot beste leraar Nederlands van België en Nederland, rolmodel voor velen!”, tweette Onderwijsminister Hilde Crevits. Leerkrachten van vreemde origine zijn er nog weinig, beseft ook de minister. En ze zijn van groot belang om Nieuwe Vlamingen de stap naar hoger onderwijs te helpen zetten. Dat bleek onlangs nog uit de getuigenis van Yosra Rahmani, die dankzij Tamara Stojakovic uiteindelijk toch verder ging studeren.

Stojakovic draait nu al een tijdlang mee in het Vlaamse onderwijssysteem. En er is iets wat ze maar niet kan begrijpen. Ze legde haar frustratie voor aan Onderwijsminister Crevits. “Er is iets middeleeuws aan dat directeurs niet kunnen kiezen voor jonge gemotiveerde leerkrachten. Het systeem van de vaste benoemingen is een gouden kooi, waardoor veel talent verloren gaat”.

Wij werken met kinderen, niet met papieren

Stojakovic ziet rondom haar veel mensen stoppen omdat ze de onzekerheid beu zijn. En tegelijk stelt ze ook vast dat er nooit gedemotiveerde vast benoemde leerkrachten ontslagen worden. “Als je weet hoe belangrijk individuele leraars zijn voor de motivatie van hun leerlingen en hun verdere ontwikkeling, is dat onbegrijpelijk”.

“Er komt een bijgestuurd evaluatiesysteem”, bevestigt minister Crevits. Op die manier komt er een instrument om kantjeslopers bij te sturen. En om iets te doen aan de werkonzekerheid van beginnende leerkrachten zou er voor starters een jaar werkzekerheid geboden worden. Alleen is dat minder evident voor leraars in het hoger onderwijs die hun vak op meerdere scholen tegelijk geven.