Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

"Ons fiscaal systeem is uitgeleefd": dit wil minister van Financiën Van Peteghem doen met de belastingen

di 19 jul. - 8:46

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) heeft zijn lang verwachte blauwdruk voor de hervorming van ons belastingsysteem voorgesteld. Het doel is de lasten op arbeid met 10 miljard euro te verlagen.
Vincent Van Peteghem

"Ons fiscaal systeem is uitgeleefd", zegt Vincent Van Peteghem in 'De Ochtend'. Daarom werd in het regeerakkoord een hervorming ervan in het vooruitzicht gesteld. Met zijn blauwdruk wil de minister een aantal lijnen uitzetten waar het met ons fiscaal systeem naar toe moet. Dat plan moet dan later in concrete maatregelen worden omgezet.

Kern van de hervorming is de verlaging van de lasten op arbeid met 10 miljard euro. Dat wil hij bereiken door de belastingvrije som op te trekken en de hogere belastingschalen  te verlagen. Dat zou een gemiddelde werknemers 200 tot 300 euro per maand moeten opleveren, afhankelijk van de hoogte van het loon.  "Dat is belangrijk want we moeten ervoor zorgen dat werken loont", zegt Van Peteghem.

Vermogensinkomsten

Daarnaast wil de minister allerhande inkomsten uit vermogen samen belasten. Daarvoor worden alle inkomsten in een "vermogensinkomsten box" bijeen gebracht en belast tegen 25 procent, in plaats van 30 procent nu. Van Peteghem wil zo bijvoorbeeld de reële huurinkomsten belasten, in plaats van de bestaande heffing op basis van het kadastraal inkomen. Kosten voor een renovatie kunnen worden afgetrokken en ook hier is er een belastingvrije som van 6.000 euro.

De minister wil ook een meerwaardebelasting op de winsten op aandelen invoeren in plaats van de huidige effectentaks.  Verliezen op aandelen, minwaarden, worden mee in rekening gebracht. "Op die manier is dit een redelijk, evenwichtig voorstel." Voor kmo's voorziet hij een verlaging van de vennootschapsbelasting van 20 naar 15 procent.

Budgetneutraal

Om dit alles te betalen en de hervorming budgetneutraal te houden, rekent Van Peteghem op terugverdieneffecten en de afschaffing van ecocheques en allerhande cafetariaplannen. "Het is belangrijk als we de lasten op arbeid verlagen, al die cheques aan de werkelijke waarde worden belast, waardoor ze op termijn zullen verdwijnen".  Salariswagens blijven wel buiten schot, maar daar heeft de regering vorig jaar al een plan ingevoerd om het wagenpark te vergroenen.

Veel concrete plannen om deze ideeën in te voeren zijn er nog niet, maar een aantal voorstellen kunnen nog door de huidige regering worden ingevoerd, denkt Van Peteghem. Hij is naar eigen wel zo realistisch dat een aantal voorstellen maar gerealiseerd kunnen worden in het kader van regeringsonderhandelingen. Hij beseft dat een aantal heilige huisjes zullen sneuvelen, maar het is maar door het doorbreken van taboes dat er een evenwichting voorstel op tafel kan komen, aldus de minister.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet