"Ons voedsel is veel te goedkoop"

18 mei 2015
Wim Lybaert pleit ervoor om pesticiden weg te laten uit de landbouw. En de consument, de grote massa, kan hiervoor zorgen. Maar dan moeten mensen wel een eerlijke prijs voor hun voedsel willen betalen.

“Een mens kan bijzonder veel kweken op een kleine moestuinoppervlakte, alleen is het bijzonderarbeidsintensief” vertelde tuinman Wim Lybaert in Touché“Als boeren zo zouden gaan werken i.p.v.pesticiden te gebruiken, gaan de voedselprijzen ongetwijfeld de hoogte in.” Toch denkt Lybaert dat er een draagvlak voor is. “Denk maar aan de biolandbouw.

Al is het een delicaat onderwerp. “De meeste boeren durven niks meer zeggen”, en zitten vast in een systeem waarin prijzen op voorhand vastgelegd zijn. Ze kunnen alleen maar meer geld verdienen als ze op grotere oppervlaktes gaan kweken. Zich omscholen tot bioboer doen ze zelden, en is niet evident.

Het initiatief moet dus van de gewone consument komenDie moet bereid zijn om de juiste prijs te betalen voor zijn tomaten en komkommers. Want nu zijn de prijzen veel te laag. Lybaert vergelijkt het met de prijs van het vlees. Als je 5 euro per kilo betaalt voor je koteletjes: dat klopt gewoon niet. “Dan moet je ook niet klagen dat het vlees vol water zit en geen smaak heeft, mensen moeten realistisch zijn”.

Op dit moment stoppen er 2 à 3 boeren per dag met de landbouwstiel, omdat ze te veel moeten investeren. En dat vindt Lybaert doodjammer. "Het is één van de belangrijkste beroepen ter wereld is, want zij zorgen dat we eten hebben.” Een beetje bewustzijn van iedereen zou dus kunnen helpen.

Toch spreekt Lybaert zelf nooit over pesticiden of over biologisch tuinieren in zijn tuinprogramma’s: “Ik vertel gewoon hoe ik het doe, maar ik zeg niet wat mensen niet mogen doen”.

foto © VRT