Ontbijten met Conner Rousseau: "We moeten alles uit de kast halen om het hoofd van de gewone mens boven water te houden"

4 juni 2022
Een ontbijt, een politicus en een journalist: dat zijn de ingrediënten van het wekelijkse zaterdaginterview in 'De Ochtend' van VRT NWS-journalist Michaël Van Droogenbroeck met een politicus die in de schijnwerpers staat of een cruciale rol speelt in de politiek. Een ontbijtgesprek over politiek, maar tegelijk ook "weg van de Wetstraat". Vandaag: Vooruit-voorzitter Conner Rousseau.

De federale regering hoopt binnenkort een heus “Zomerakkoord” te kunnen sluiten om een aantal belangrijke “werven” aan te pakken. Onder meer de arbeidsdeal zou dan nieuw leven ingeblazen moeten worden. Maar is zo’n Zomerakkoord wel haalbaar voor een Vivaldi-regering met zeven partijen die vaak niet op dezelfde lijn lijken te zitten in belangrijke dossiers. Werkt die regering nog wel?

“Die regering werk”, benadrukte Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. “Maar werkt ze voldoende goed? Neen. Die moet beter gaan werken, meer gaan beslissen en akkoorden uitvoeren.”

Rousseau wil onder meer dat er snel werk gemaakt wordt van de fiscale hervorming, waar minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) aan werkt. Voor Vooruit moet die hervorming ervoor zorgen dat de lasten op arbeid omlaag gaan en dat mensen die werken netto meer overhouden. Om dat te bekostigen, wil hij aankloppen bij de rijksten.

“Natuurlijk zijn er al vermogensbelastingen, maar niet genoeg”, aldus Rousseau. “Zolang iemand als Marc Coucke, voor wie ik veel respect heb, één miljard euro winst maakt op aandelenverkoop en daar nul euro belastingen op betaalt in dit land, dan is er nog altijd geld genoeg om meer sociale maatregelen te nemen. “

Bekijk hier het volledige gesprek:

Beluister meer ontbijtgesprekken: