Enkele weken geleden bereikte de federale regering een akkoord over de effectentaks. Er komt een belasting van 0,15 procent op effectenrekeningen waarop minstens een miljoen euro staat. (Een effectenrekening is een rekening waarop beleggingen, zoals aandelen, obligaties of kasbons, worden bewaard en beheerd. Het is dus geen spaarrekening.)
Ook de vorige regering wou zo'n taks invoeren maar die werd afgekeurd door het Grondwettelijk Hof. De taks zou discriminerend zijn geweest, omdat hij bepaalde financiële instrumenten viseerde en andere niet. Bovendien was hij alleen van toepassing op de effectenrekeningen van particulieren, niet die van vennootschappen bijvoorbeeld.
Effectentaks bis
De huidige regering heeft nu een nieuwe taks uitgewerkt, die zou gelden voor alle financiële instrumenten en alle effectenrekeningen. Die zou de toets van het Grondwettelijk Hof wel moeten doorstaan. De opbrengst wordt door minister van Financiën Van Peteghem (CD&V) geraamd op 420 miljoen euro.
De vraag is natuurlijk of dit in deze budgettair moeilijke tijden zal volstaan. Moet er geen meerwaardebelasting komen, een belasting op de winst die je maakt bij de verkoop van huizen of aandelen, iets wat wellicht veel meer zou opbrengen? Voor Egbert Lachaert is het antwoord heel duidelijk "neen".