Ontbijten met Maggie De Block: "Mogelijk bubbel van 5 versoepelen, maar andere maatregelen dan strenger"

19 september 2020
©Radio 1
Een ontbijt, een politicus en een journalist: dat zijn de ingrediënten van het nieuwe, wekelijkse, zaterdaginterview van VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck met een politicus die in de schijnwerpers staat of een cruciale rol speelt in de politiek.

Woensdag is er een nieuwe Veiligheidsraad over de aanpak van de coronapandemie in ons land. De besmettingen in ons land stijgen, dus de kans is klein dat er versoepelingen zitten aan te komen. "De opdracht is: hoe vinden we een veilige manier van verder leven naar de winter toe, waarbij je vermijdt dat mensen in een sociaal isolement komen te zitten. Geen volledige vrijheid, maar wel leefbaarheid", zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) in een gesprek met Michaël Van Droogenbroeck. 

Bubbel van vijf 

De bubbel van vijf ligt op tafel. "Dat zijn die mensen waarmee je wel nauw contact hebt, die je bij wijze van spreken eens tegen je frak trekt. Maar dan heb je al die andere contacten waarbij je wel alle maatregelen strikt moet blijven toepassen. Er zijn mensen die dat te beperkt vinden, gezinnen die zeggen dat dat niet haalbaar is. Dus we gaan zien wat we daaraan kunnen doen. Er liggen dus scenario's op de tafel om te zien wat we daaraan kunnen doen, hoe je daar toch een versoepeling kunt doen."

Er liggen scenario's op de tafel om te zien wat we kunnen doen aan de bubbel van vijf, hoe je daar toch een versoepeling kunt doen
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block

Dat betekent volgens De Block dat er dan ook andere maatregelen strenger zullen worden. "Zo gaat het dan. Je geeft een beetje, dus het virus zal meer vat krijgen, en dan moet je een andere maatregel nemen waardoor je het terug inbindt."

De bubbel van vijf is niet de enige maatregel die woensdag besproken zal worden. "Het zal erop gericht zijn een manier te vinden van met elkaar om te gaan, ons leven te leiden, die voor de komende maanden is. We weten nog niet hoe lang, er zijn nog zoveel onbekende factoren", zegt De Block.

"Ik denk dat we op een andere manier moeten leren om gaan met vrienden, kennissen, collega's. Vroeger zaten we dicht bij elkaar, op veel werkplekken is dat ook zo georganiseerd, kleine vergaderingen in kleine ruimtes, nu zijn dat grote tafels, grote zalen. Als ons dat toelaat normaler te functioneren, moeten we dat doen."

Bekijk en beluister hieronder het gesprek in 'De Ochtend':

Lees ook: