Ontbijten met minister van Energie Tinne Van der Straeten: "Na 20 jaar twijfel is dit een mijlpaal in ons energiebeleid"

19 maart 2022
Twee kernreactoren blijven tien jaar langer open. Dat is zowat de belangrijkste conclusie van het akkoord dat de federale regering gisteravond heeft bereikt. Maar er valt nog veel meer te vertellen natuurlijk. Minister van Energie Tinne Van der Straeten is deze week de ontbijtgast van Michaël Van Droogenbroeck.

Er komt in 2025 dan toch geen volledige kernuitstap in ons land. De federale regering wil de twee jongste kernreactoren 10 jaar langer in gebruik houden. Op die manier wil de regering de bevoorradingszekerheid van elektriciteit in ons land veiligstellen. Nu moet er wel nog met uitbater Engie gesproken worden. Tegelijk trekt de regering ruim 1 miljard euro extra uit om sneller de omschakeling te maken naar hernieuwbare energie. Michaël Van Droogenbroeck had het erover met minister van Energie Tinne Van der Straetencin de podcast 'Ontbijten met Michaël'. 

"Er is een lange weg af te leggen voor een verlenging. Het is niet zeker dat we 2025 zullen halen. Je kan geen kerncentrale verlengen zonder dat daaraan gewerkt wordt. Je kan onmogelijk een kerncentrale verlengen zonder dat die eerst stilligt", aldus Van der Straeten. 

Beluister het gesprek via Radio 1 Select

Of bekijk het ontbijtgesprek hieronder

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Luister ook