Ontbijten met minister van Financiën Van Peteghem: "Btw-verlaging van dure energie kost 86 miljoen euro per maand"

15 januari 2022
©VRT
Een ontbijt, een politicus en een journalist: dat zijn de ingrediënten van het wekelijkse zaterdaginterview in 'De Ochtend' van VRT NWS-journalist Michaël Van Droogenbroeck met een politicus die in de schijnwerpers staat of een cruciale rol speelt in de politiek. Een ontbijtgesprek over politiek, maar tegelijk ook "weg van de Wetstraat", met aandacht voor persoonlijke verhalen. Vandaag: minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V).

En btw-verlaging voor de dure energie is nog altijd mogelijk. Dat laat minister van Financiën Vincent Van Peteghem verstaan in 'De Ochtend'. Samen met Energieminister Tinne Van der Straeten moet hij de mogelijkheid onderzoeken, zegt hij. "Een btw-verlaging is mogelijk. We moeten op korte termijn snel een aantal aanpassingen doen, zodat er een impact is. Op middellange termijn moeten we zoeken naar structurele oplossingen." Volgens hem is er een heroriëntering nodig. "De btw op steenkool is 12 procent, op elektriciteit 21, wat nochtans de meest duurzame energiebron is."

Aan zo'n btw-verlaging hangt een serieus prijskaartje. "86 miljoen euro per maand", stelt Van Peteghem. "We moeten ook eerlijk zijn. De afgelopen periode hebben we een btw-verlaging gedaan voor de horeca. Dat heeft ons bijna 800 miljoen euro gekost. Nu moeten we ook een inspanning doen voor mensen die in moeilijkheden zitten om hun factuur te betalen." Hij hoopt alvast dat er volgende week een oplossing uit de bus komt.

Bekijk het ontbijtgesprek met Vincent Van Peteghem: 

Het gesprek herbeluisteren kan ook via Radio 1 Select. 

De podcast 'Ontbijten met Michaël' vind je hier: 

Lees ook: