Ontbijten met minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke: "Boycot horeca die coronapas niet ernstig nemen"

20 november 2021
©Benoit Doppagne (Belga)
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) kan niet uitsluiten dat er nog strengere maatregelen komen als de coronacijfers niet beteren. Hij vraagt iedereen dan ook om de nieuwe regels nauwgezet te volgen. "Als ik in een café kom waar het Covid Safe Ticket niet ernstig genomen wordt, ga ik terug buiten." Meer nog: op de vraag of mensen die zaken dan moet boycotten, antwoordt Vandenbroucke volmondig "absoluut".

Vanaf vandaag moet je opnieuw meer je mondmasker opzetten, zullen we weer meer moeten telewerken en gelden er strengere regels voor het nachtleven. Met die maatregelen hoopt de regering de steile opgang van de coronacijfers te keren. De nadruk ligt op "hoopt", want minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) kan niet uitsluiten dat er toch nog strengere maatregelen zullen volgen. Dat vertelt hij tegen Michaël Van Droogenbroeck.

"Lockdownmaatregelen kunnen we alleen vermijden als we de maatregelen onverkort toepassen"

"We zullen echte lockdownmaatregelen alleen kunnen vermijden als we deze maatregelen onverkort toepassen en in ons persoonlijke leven supervoorzichtig zijn. Strengere maatregelen kán ik niet uitsluiten, dat hangt af van hoe de epidemie zich verder ontwikkelt. We hebben nu 17.000 à 18.000 besmettingen per dag, dat is een explosie. Ik vrees dat die trein niet zomaar stopt."

We hebben 17.000 à 18.000 besmettingen per dag, dat is een explosie

Dus hamert Vandenbroucke erop: "Vermijd te veel contacten." Hij vindt ook dat je een zelftest mag of moet afnemen bij een (groter) privéfeest, hoewel dat niet verplicht is.

Hij wil nog een stapje verder gaan en meer inzetten op handhaving. "Ik vind dat de burgemeesters hun politie ook op pad moeten sturen om te controleren. Als ik in een café kom waar de coronapas niet ernstig is, ga ik opnieuw buiten."

Gaat over veiligheid. Uw gezondheid is ook mijn verantwoordelijkheid

"Boycot die zaken dus, zegt u?", vraagt Van Droogenbroeck. "Absoluut", is het duidelijke antwoord van de minister, die beseft dat dit harde woorden zijn. "Het gaat over veiligheid. Uw gezondheid is ook mijn verantwoordelijkheid. Uw welzijn is ook mijn verantwoordelijkheid. En mijn gezondheid is ook uw verantwoordelijkheid."

Bekijk het gesprek van Frank Vandenbroucke (Vooruit) met Michaël Van Droogenbroeck hieronder:

Bron: vrtnws en 'De ochtend'

Lees ook: