Ontbijten met minister Verlinden: "Op termijn zal omikronvariant zich bij ons aandienen, maar we moeten dat vertragen"

27 november 2021
©Belga
De nieuwe coronamaatregelen zijn gisteren bekendgemaakt door premier De Croo op de persconferentie, maar heel wat mensen bleven achter met vragen. Wat met vakantiehuizen en weten we al meer over Kerst en Nieuw bijvoorbeeld? In de rubriek 'Ontbijten met Michaël Van Droogenbroeck' in 'De Ochtend' beantwoordt Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden enkele van die vragen.

Mag je nog met een groep een huisje huren in de Ardennen? Het is een van de vragen die we binnen kregen na het Overlegcomité gisteren. Ja, specifieert minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) nu, maar er is wel een voorwaarde. "Vrienden kunnen nog naar een toeristische logie, maar maximaal met 15."

Ook bij de tafelregel van zes in de horeca, is er een extra nuance nodig. "Kinderen tot 12 jaar gelden als uitzondering."

Als er iets is dat we geleerd hebben, is het dat we absoluut met twee woorden moeten spreken

Ze hoopt dat de genomen maatregelen streng genoeg zijn om de curves om te buigen, al kan ze nog strengere maatregelen niet helemaal uitsluiten. "We zijn overtuigd dat we het verschil kunnen maken met deze regels, maar als er iets is dat we geleerd hebben, is het dat we absoluut met twee woorden moeten spreken. Ik ga niet vooruit lopen." Dus ook over Kerst en Nieuw wil ze nog geen uitspraken doen: "Dat is te vroeg. Als we de curves over 10 dagen zien afvlakken, kunnen we Kerst en Nieuw vieren op een manier die iedereen prettig vindt, maar het hangt van onszelf af."

Omikronvariant 

Over de omikronvariant, de nieuwe variant die ontdekt werd in Zuid-Afrika, maakt minister Verlinden zich - net als een resem andere politici en experts - ernstige zorgen. "We zien dat de variant enorm veel meer besmettelijk is, zelfs dan de deltavariant. Daarom hebben we onmiddellijk reisbeperkingen opgelegd. Dat is niet prettig, maar we moeten alles doen om de verspreiding te vertragen."

Ze is er zich van bewust dat we de variant niet helemaal buiten kunnen houden - er is trouwens al een besmetting in ons land vastgesteld. "Op termijn zal die variant zich aandienen, maar we moeten dat vertragen. Hoe minder die hier circuleert, hoe beter, ook voor de cijfers van de komende weken."

Bekijk hieronder het ontbijtgesprek van Annelies Verlinden met Michaël Van Droogenbroeck:

Beluister het gesprek met minister Verlinden via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws en 'De Ochtend' 

Lees ook: