Ontbijten met PVDA-voorzitter Hedebouw: "Waarom is er in België zo'n taboe over taks voor allerrijksten?"

14 mei 2022
© VRT
Een ontbijt, een politicus en een journalist: dat zijn de ingrediënten van het wekelijkse zaterdaginterview in 'De Ochtend' van VRT NWS-journalist Michaël Van Droogenbroeck met een politicus die in de schijnwerpers staat of een cruciale rol speelt in de politiek. Een ontbijtgesprek over politiek, maar tegelijk ook "weg van de Wetstraat", met aandacht voor persoonlijke verhalen. Vandaag PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw: "Een rijkentaks is fiscaal rechtvaardig."

De PvdA haalde met 9 procent van de stemmen de hoogste score ooit in de peiling van VRT NWS en De Standaard. Dat goede resultaat vindt voorzitter Raoul Hedebouw geen complete verrassing: "Wanneer zelfs Joachim Coens (CD&V) moet beginnen over de rijkentaks en 'power to the people', dan voel je wel dat PvdA het hele politieke landschap naar links brengt."

Hedebouw vindt die rijkentaks cruciaal: “Ik vind dat fiscaal rechtvaardig. We hebben sociale middelen nodig om onze politiek toe te passen.”

Dromen van de doorbraak 

De voorzitter koestert grote ambities voor 2024: “We zien dat we op gemeentelijk vlak kunnen doorbreken. Wanneer het op lokaal vlak lukt, kunnen we iets verwezenlijken.”

Hedebouw wil ook federaal zijn steentje bijdragen, maar “dat zal moeilijk zijn. We werden zelfs niet uitgenodigd voor de laatste onderhandelingen.”

"Onze miljonairstaks ligt op tafel"

Het begrotingstekort in België is gigantisch. De politicus wil dat tekort aanpakken: “Er zijn meer en meer rijke Belgen. Daarom stel ik voor dat we daar het geld gaan halen. Onze miljonairstaks ligt op tafel.”

Arbeid wordt in ons land volgens hem teveel belast: “Ik zeg altijd dat België een belastingparadijs is voor de rijken, en een hel voor arbeiders en bedienden. Bij de werkende klasse geld halen met btw en belastingen is geen probleem, maar het bij de rijken halen is taboe.”

“Ik ben die twee maten en gewichten op fiscaal vlak beu”, besluit Hedebouw.

Beluister het ontbijtgesprek via Radio 1 Select

Of bekijk het ontbijtgesprek

Bron: vrtnws en 'De ochtend

Lees ook