Ontbijten met Tinne Van der Straeten: "We moeten snel werk maken van het Ventilus-project"

11 juni 2022
© VRT
Een ontbijt, een politicus en een journalist: dat zijn de ingrediënten van het wekelijkse zaterdaginterview van Michaël Van Droogenbroeck. Vandaag praat hij met Federaal energieminister Tinne Van Der Straeten. Haar partij Groen kiest straks een nieuw voorzittersduo, maar ook de stijgende elektriciteitsprijzen, de hoogspanningslijn Ventilus in West-Vlaanderen, of de onderhandelingen met energieleverancier Engie over de houdbaarheidsdatum van de kerncentrales komen aan bod.

De oorlog in Oekraïne legde onze energie-afhankelijkheid pijnlijk bloot, vindt Tinne Van der Straeten. “We moeten die afhankelijkheid vervangen door Belgische wind en zon.” Daarmee doelt de Minister van Energie op het Ventilus-project, een geplande nieuwe hoogspanningslijn in West-Vlaanderen. Zo wordt de stroom van windmolens op zee naar het binnenland gebracht. “Die energie zorgt voor elektriciteit voor alle Belgische gezinnen én het is ook de goedkoopste.”

Moeilijk gaat ook

Maar eerst moet de stekker ingestoken kunnen worden, verklaart Van der Straeten. “Het netwerk moet versterkt worden. Uit onderzoek blijkt steeds dat een bovengrondse infrastructuur de beste optie is.” Het dossier is evenwel niet gemakkelijk, beaamt ze. “Er zijn natuurlijk de bezorgdheden van de mensen die daar wonen.”

Ze stuurt dus aan op een snelle beslissing: “Bedrijven willen pas investeren als ze zeker weten dat we die energie kunnen aansluiten.” Elektriciteit is als een weg van A naar B, vertelt Van der Straeten. “Is die weg te smal, dan ontstaat er ook filevorming, wat congestie heet. Dan valt het hele net uit. Dat willen we vermijden.”

Wake-upcall

De inval van Rusland in Oekraïne noemt ze een wake-upcall om versneld weg te gaan van gas en in te zetten op de energietransitie. De onderhandelingen met Engie lopen moeilijk, erkent de minister. “Maar dat is niet verwonderlijk. De kernuitstap verlengen is complex en houdt vele risico's in.” Toch heeft ze het absolute vertrouwen in een akkoord: “Het is niet mijn eerste onderhandeling met hen."

Bekijk de video

Beluister de podcast 'Ontbijten met Michaël' in de app van VRT NU

Luister ook