Ontbijten met Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken: "Als je in dit land iets wil veranderen, zal het via ons zijn"

5 december 2020
Een ontbijt, een politicus en een journalist: dat zijn de ingrediënten van het wekelijkse zaterdaginterview in 'De Ochtend' van VRT NWS-journalist Michaël Van Droogenbroeck met een politicus die in de schijnwerpers staat of een cruciale rol speelt in de politiek. Vandaag: Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang, die onder meer enthousiast is over het kerstmanifest van CD&V-voorzitter Joachim Coens.

"Onze partij heeft een heel verantwoord parcours gelopen tijdens deze coronacrisis, want volksgezondheid is heel belangrijk", stelt Tom Van Grieken. Maar toch stelt hij zich vragen over de sluiting van horeca, niet-essentiële winkels en kapsalons.

Als je in dit land iets wil veranderen, zal het via onze partij zijn. Want elke partij heeft het al geprobeerd en we gaan allemaal de dieperik in

De voorzitter vindt dat er fouten gemaakt zijn tijdens de coronacrisis en dat deze nu met de mantel der liefde bedekt worden. "Dat kan niet", zo stelt hij, "maar alle partijen zijn tegen een onderzoekscomissie, terwijl er 17.000 doden zijn gevallen tijdens deze gezondheidscrisis". 

Dieperik in

Van Grieken is er verder ook van overtuigd dat België (financieel) niet voorbereid was op een dergelijke crisis en geeft zijn opinie over hoe en wie de factuur voor deze crisis moet betalen. "Het fundament van onze partij blijft meer Vlaamse autonomie. Als je in dit land iets wil veranderen, zal het via onze partij zijn, want elke partij heeft het al geprobeerd en we gaan allemaal de dieperik in", zegt hij.

Kerstmanifest

De voorzitter van Vlaams Belang zegt ook naar alle partijen te luisteren, mocht hij aan zet komen. "Het Kerstmanifest van CD&V van voorzitter Joachim Coens, waarin gepleit wordt voor localisme, klinkt mij als muziek in de oren". 

Verder heeft Van Grieken het onder meer ook nog over zijn partijleden, wat hij verwacht van hen en de stijl die ze hanteren op sociale media. 

 

Bekijk hier het volledige gesprek:

Leer meer: