"Ontslag als SP.A-voorzitter? Dat is niet aan de orde vandaag"

15 oktober 2018
© Radio 1
De verliezer van de verkiezingen, dat is de SP.A. Voorzitter John Crombez had zijn lot verbonden aan de resultaten in de centrumsteden. "Ik neem vandaag geen ontslag, zo werkt dat niet. We moeten eerst alles bekijken, de verliezen, de lichtpunten, kijken wat nodig is voor de partij."

John Crombez vindt dat de verkiezingen voor de SP.A "een gemengd beeld" laten zien. "We pakken een stuk verlies, en dat is niet goed. Daar moeten we nederig en realistisch in zijn", zegt hij in 'De Ochtend'. Tegelijk ziet hij ook "lichtpunten en perspectieven". "In 60 van de 300 gemeenten gaan we vooruit. Er is de topscore van Hans Bonte in Vilvoorde. In Leuven volgt een nieuwe lijsttrekker een monument op, Mohammed Ridouani haalt meer voorkeursstemmen dan Louis Tobback. Met Jinnih Beels hadden we in Antwerpen iemand met weinig ervaring, zij haalt meer voorkeursstemmen dan twee ministers."

Maar het globale beeld voor de SP.A kan je bezwaarlijk goed noemen. Welke redenen ziet Crombez voor het verlies? "Een algemene tendens in centrumsteden dat de coalities achteruitgaan, ongeacht welke partijen. De SP.A maakt daar deel van uit, dus dat is een deel van de verklaring. Daarnaast zien we ook dat op plaatsen waar we hebben durven vernieuwen, de resultaten beter zijn. Waar dat te weinig is gebeurd, is dat beoordeeld."

"Ontslag vandaag niet aan de orde"

John Crombez had eerder zijn lot als voorzitter verbonden aan het resultaat van de partij in de centrumsteden. "Vandaag ga ik zeker geen ontslag nemen, zo werkt dat niet", aldus Crombez. "We moeten eerst kijken wat nodig is voor de partij. We incasseren een verlies, er zijn ook lichtpunten. Het is aan de partij om te bekijken hoe ze zich organiseert, ik ben daar een deel van. Maar vandaag gaat het niet over mij. Mijn persoonlijke gevoel is niet het belangrijkste."

Een Groene burgemeester in Gent? "Voor ons zijn er geen taboes"

Oostende en Gent zijn twee grote bastions die de SP.A dreigt te verliezen, al geven de Vlaamse socialisten zich daarin nog niet gewonnen. In Oostende claimen zowel de Stadslijst van Johan Vande Lanotte als Open VLD van Bart Tommelein de eer om een coalitie te mogen vormen. "In Oostende zijn wij de grootste formatie, dus moeten wij het eerst de kans krijgen om gesprekken te starten", zegt Crombez. "Pas als dat niet lukt, dan is het aan anderen."

Crombez stond zelf op een plaats onderaan de Stadslijst en behaalde van daaruit een behoorlijke score, met na de Johan Vande Lanotte de meeste voorkeursstemmen. Biedt dat perspectieven voor een eventueel schepen- of zelfs burgemeestersambt? "Als het aan mij gevraagd wordt, wil ik mijn verantwoordelijkheid opnemen", aldus Crombez. "Maar zover zijn we niet dat ik al in beeld kom. En al direct met mandaten slingeren doe ik niet."

En Gent, waar nog veel onduidelijkheid heerst? "Voor ons zijn er geen taboes", zegt Crombez daarover. Een Groene burgemeester, kan dat dan? "Als er een progressieve coalitie komt, heeft Groen daar een belangrijke stem in."

Bekijk het interview met John Crombez:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'