Ontslagnemende Geertrui Windels: "Van in het begin ging het fout"

8 februari 2017
Vier jaar lang was ze de enige Nederlandstalige schepen in Sint-Genesius-Rode, maar Geertrui Windels heeft haar ontslag aangekondigd. De echtgenote van voormalig premier en voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy (CD&V) zegt dat ze de pesterijen in de faciliteitengemeente hartsgrondig beu was. "Van in het begin ging het fout", zegt ze in "De wereld vandaag".

Windels werd bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 rechtstreeks verkozen als enige Nederlandstalige schepen. Ze werd gezien als de geknipte kandidate van de Nederlandstalige eenheidslijst Respect. "Ze zijn me komen vinden, want eigenlijk had ik die ambitie niet", zegt ze. "Ik vond één politieker in het huisgezin voldoende". Maar ze liet zich toch overhalen, want "schepen mogen zijn, iets kunnen doen voor de inwoners van je gemeente: eigenlijk is dat een fantastische job."

"Van in het begin ging het fout"

"Maar van in het begin ging het fout", zegt ze. "Ik kreeg geen enkele van de bevoegdheden die ik gevraagd had, en de bevoegdheden die ik wel kreeg, waren volledig uitgehold". Ze voelde zich geminimaliseerd in het gemeentebestuur, en ook haar budget stelde nauwelijks wat voor. "Alleen bij mij was er gestipuleerd dat ik initiatieven mocht nemen op voorwaarde dat ik subsidies vond", zegt ze. Vond ze subsidieprojecten, dan werden die toch nog afgewezen.

In de loop van de jaren werd haar al karige budget nog ingekrompen, zegt Windels. "Voor de communicatie naar de Franstalige inwoners -om hun brieven in het Frans te mogen ontvangen- werd 15.000 euro voorzien, terwijl ik voor heel Leefmilieu maar 6.000 euro kreeg."

"Eén mogelijkheid om toestand aan de kaak te stellen: ontslag nemen"

Die pesterijen, zoals Windels ze beschrijft, hebben er haar uiteindelijk toe aangezet om haar ontslag in te dienen. Waarom ze dat nog niet vroeger deed? Windels zegt veel voldoening te hebben gevonden in de subsidies die ze wist aan te trekken, en in de samenwerking met andere instanties, zoals de provincie Vlaams-Brabant. "Dat gaf me vleugels."

Maar uiteindelijk vond ze dat ze de situatie aan de kaak moest stellen, en daarvoor zag ze maar één mogelijkheid: ontslag nemen. "Ik vond het echt te ver gaan. Ik vond: dit kan niet."

Windels krijgt nu hier en daar wel de kritiek dat ze wegvlucht van de problemen, en die doorschuift naar haar opvolgster Anne Sobrie. Maar daar is ze het niet mee eens. "Dit heeft zoveel weerklank gekregen, denk ik. De ogen zijn opengegaan: zoveel van mijn collega-schepenen als van de buitenwereld". Windels hoopt dat het signaal dat ze met haar ontslag heeft gegeven zo duidelijk is, dat haar collega-schepenen dit zich geen tweede keer meer zullen permitteren.

Burgemeester Rode reageert: "Aantijgingen zijn onjuist"

Bovendien heeft ze in de voorbije jaren wel degelijk andere oplossingen gezocht dan ontslag nemen, zegt ze. Ze is meermaals naar de burgemeester gestapt, maar zonder resultaat.

Die burgemeester, Pierre Rolin, heeft al gereageerd op het ontslag. Hij neemt de aantijgingen van Windels niet. "De Nederlandstalige verenigingen worden in Rode op dezelfde manier en op basis van dezelfde regels behandeld als de Franstalige", zegt Rolin.

De burgemeester zegt ook een groot voorstander te zijn "van een goed en financieel zuinig beheer van onze middelen". "Ik vermoed dat haar frustatie op dat vlak komt doordat zij verschillende jaren op ministeries heeft gewerkt die wel konden beschikken over personeel en financiële middelen", klinkt het. "En wellicht heeft haar ontslag ook te maken met de campagne voor de verkiezingen van 2018."

 
Bron: deredactie.be