“Ontzuringsdieet? Ingewikkeld, en effect niet aangetoond"

3 september 2018
Van zweetvoeten tot depressies, alles wordt tegenwoordig toegeschreven aan onze 'zuurdere' voeding. Marleen Finoulst, hoofdredacteur van Gezondheid en Wetenschap, wil die hardnekkige mythe uit de wereld helpen.

Ook al van het ontzuringsdieet gehoord? Dat beweert dat ons lichaam verzuurt door foute voedingsgewoonten, zoals vlees, vetten en koffie. Met groenten, natuurlijke voeding, fruit, zeewier, gerstegras e.a. kan je je gezondheid weer op peil krijgen. “Maar ons bloed is absoluut niet zuurder geworden”, zegt dokter Marleen Finoulst in ‘Nieuwe Feiten’. “Ons bloed heeft een constante pH-waarde tussen 7,35 en 7,45. We hebben buffersystemen in ons bloed om zuur te neutraliseren.”

Finoulst: “Mensen die dat ontzuringsdieet aanhangen hebben lijsten met wat basisch is, wat verzurend is, en wat licht verzurend is. Het is een heel ingewikkeld systeem, en je steekt er veel tijd in. Dat heeft weinig zin, want als je het goed volgt komt het neer op een gezond dieet met voldoende groenten en fruit. Het heeft geen zin om je zorgen te maken over welke effecten verzuring op je lichaam heeft.”

Natuurlijk is het mogelijk dat bepaalde aandoeningen gekoppeld zijn aan voedingsproducten, zegt Finoulst ook nog. Denk bijvoorbeeld aan allergieën. Maar dat is een ander verhaal.

Beluister het integrale interview:

Lees ook: