Onverdoofd ritueel slachten: conflict tussen godsdienst en dierenleed

9 mei 2016
Ook Gaia mengt zich in de discussie, en vraagt iedereen om een wake-up-call naar de voorzitters van alle partijen te sturen.Een schaap of rund dat onverdoofd wordt geslacht lijdt verschrikkelijk, en de doodstrijd duurt minutenlang. Bewijzen van dit onaanvaardbaar lijden zijn er genoeg. Er is enkel nog een tekort aan politieke moed.

Ook Gaia mengt zich in de discussie, en vraagt iedereen om een wake-up-call naar de voorzitters van alle partijen te sturen.

Een schaap of rund dat onverdoofd wordt geslacht lijdt verschrikkelijk, en de doodstrijd duurt minutenlang. Bewijzen van dit onaanvaardbaar lijden zijn er genoeg. Er is enkel nog een tekort aan politieke moed.

Maar moslims vinden het een enorm belangrijke traditie. “Waarom kunnen we hen dit niet gunnen?” vragen ze zich af. En ook bij de joodse gemeenschap ligt het thema bijzonder gevoelig: hun eten is pas koosjer als een dier onverdoofd geslacht wordt.

Op woensdag 11 mei wordt er alvast in het Vlaams Parlement over gedebatteerd.

Hautekiet gaat de discussie wat eerder aan, en hij wil ook jouw mening:

Reageer:

Ben jij net zoals Hermes Sanctorum van Groen voorstander van een totaalverbod op onverdoofd ritueel slachten? Of moeten we meer respect hebben voor religie?

Hoe kunnen we tot een compromis komen?

Het forum is ondertussen afgesloten. Wil je nog reageren? Mail dan naar hautekiet@radio1.be

 

Dat het thema bijzonder delicaat is, werd ook vandaag weer bevestigd. Wat een vurige reacties liepen er op Twitter binnen via #hautekiet.

@hautekiet Religie moet evolueren, enkele 100 jaar geleden gooiden de katholieken ook nog ketters op de brandstapel, nu toch niet meer?

— Koen Marien (@koenmarien1) May 9, 2016

@hautekiet mss eens een operatie laten uitvoeren zonder verdoving ... dan weet u wat de dieren voelen. Religie helpt alles naar de kl*ten

— Wouter Vandamme (@aw_adv_web) May 9, 2016

@hautekiet Als praktiserende Moslim heb ik navraag gedaan naar slachting met verdoving en het kan volgens veel geleerden. No problem for me!

— Ozkan YILMAZ (@OzkanYilmaz66) May 9, 2016

@hautekiet Liever respectvol onverdoofd slachten dan verdoofd met weinig respect. Is dit niet nog een manier om de islam te stigmatiseren?

— Bram Van Praet (@BramPraet) May 9, 2016

En niet vergeten dat het hier niet alleen over moslims gaat, maar ook joden. Koosjer is voor moslims halal. @hautekiet @hermessanctorum

— Yasmien N. (@Smienos) May 9, 2016

Als vrdfd/onverdfd slachten ht grootste probleem is vn moslims/joden/gaia/benweyts, dn zegt dt meer over deze players dn over onze smleving

— Selahattin KOCAK (@SelahattinKOCAK) May 9, 2016

Wat als het onverdoofd slachten verboden wordt? "Dan slacht ik sluik" zegt luisteraar Mustafa bij #hautekiet

— Radio 1 (@radio1be) May 9, 2016

Wat een discussie.. Gewoon allemaal vegetarisch. Meerdere problemen ineens opgelost @hautekiet

— Kim Wery (@weryKIM) May 9, 2016

 

We hadden ook ethicus Dirk Lips te gast. Hij besluit:

"Het is een goede maatschappij waarin dit soort debatten over onverdoofd slachten kunnen gevoerd worden" ethicus Dirk Lips in #hautekiet

— Hautekiet (@hautekiet) May 9, 2016

 

Zelf nog bedenkingen? Voeg ze gerust toe aan ons forum!

Foto bovenaan © Getty Images

Radio 1 Select