Onze Lijstwatcher bekijkt trends in de Belpop 100

10 februari 2021
Radio 1 viert de ‘Week van de Belgische Muziek’. Emiel De Mey is de hele week onze Lijstwatcher: hij bekijkt de lijst met een grote loep, om er zo de opmerkelijke wetenswaardigheden uit te halen.

Spotify Streams

Lijstwatcher Emiel De Mey analyseert hits van de voorbije jaren en werpt een blik op de lijst van zaterdag. Hij maakt een berekende gok op basis van zijn geraadpleegde bron. En die bron, is Spotify. Wat zijn de 100 meest beluisterde nummers op Spotify?

De invloed van overleden artiesten

Als je de lijst nu zou "uitdraaien", staat 'Amsterdam' van Kris De Bruyne op 1 in Belpop 100. Het blijkt een trend te zijn. Bij een overlijden schiet een artiest heel hoog in de Belpop 100. Dat zagen we ook bij Luc De Vos met zijn hit 'Mia'. 

Op zoek naar verjonging in de lijst

Onze lijstwatcher Emiel is op zoek gegaan naar de gemiddelde leeftijd van de artiesten in de lijst. En wat blijkt, die leeftijd is 60+. Om hier toch een beetje variatie in te brengen, doet hij suggesties om een paar jongere artiesten in de lijst te steken. Maar het plekje mag natuurlijk in de familie blijven. Het kan worden doorgegeven van vader op zoon bijvoorbeeld. Op die manier kan Raymond van het Groenewoud misschien wel zijn plaatsje afstaan aan zoon Jasper van het Groenewoud. Wat denken jullie?

De staart van de lijst

Vandaag kijkt onze lijstwatcher Emiel naar de staart van de stemming. Hij focust zich op de nummers met maar 1 stem. Is er een reden waarom artiesten maar 1 stem krijgen? Niet direct. Ze worden waarschijnlijk gewoon vergeten. Net zoals Kenji Minogue, de West-Vlaamse muziekgroep met zijn toch opvallende songteksten. Voor Emiel is 1 ding al duidelijk, België zit vol met prachtige dialecten.

Lees ook: