"Onze psychiatrische instellingen zitten vol met prima ouders, gek gemaakt door de pesterijen van hun ex"

12 december 2017
Al 8 jaar lang schrijft De Wakkere Papa columns over het vaderschap voor het magazine van de Gezinsbond. In die hoedanigheid deed hij ook een oproep aan mensen om te getuigen over hun vechtscheiding. Onder de indruk van alle binnengelopen reacties vraagt hij aandacht voor het onderwerp in "Hautekiet".

Een leerling van me werd door de rechter in een leefgroep geplaatst, omdat de ouders na hun breuk maar niet overeen konden komen. Mijn nicht mocht haar jonge kinderen acht weken niet zien, na een klacht van haar ex. De klacht bleek op niets gebaseerd, maar de acht weken bleven behouden.

Dit zijn verhalen van echte mensen. Er zijn ouders die procedure na procedure starten, en zo het leven van hun ex blijven controleren en vergallen. Bitsige advocaten die met leugens en trucs diepe wonden slaan in wat eigenlijk de mooiste jaren van ouders en kinderen zouden moeten zijn. Familierechters die op vijf minuten tijd hele levens moeten bepalen. Is dat onze samenleving?

Onze psychiatrische instellingen zitten vol met prima ouders, gek gemaakt door de gerechtelijke pesterijen van hun ex-partners. Terwijl die ex-en fluitend de rechtszaal verlaten. Want in ons systeem bereiken zij hun doel: een eindeloze rechtszaak en de totale vernietiging van de ander.

Wanneer grijpen wij in, als samenleving, familie, vrienden, buren, rechters, politici, de advocatuur, …?

Want eerlijk: niemand doet iets. Of mogen we ons niet moeien, omdat er zogenaamd altijd twee kanten aan een verhaal zijn?

Sommige vechtscheidingen hebben nochtans écht wel een dader en een slachtoffer. En die slachtoffers, ouder en kinderen, zouden we met z’n allen beter moeten beschermen. Vanaf nu!

Meer columns van De Wakkere Papa vind je via de krant van de Gezinsbond.

Meer over pestgedrag: