Is onze samenleving te betuttelend?

1 oktober 2019
Een verplicht sluitingsuur voor café’s in Leuven. Dat is wat Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) en ook rector Luc Sels onlangs bepleitten. Als de dag om 7 uur ‘s ochtends begint, mogen er geen zwalpende studenten of andere cafégangers het straatbeeld bezoedelen, of in het slechtste geval voor overlast zorgen. Fakbars moeten de deuren nu al sluiten om 5 u., dat wil het bestuur nu doortrekken voor alle cafés. Is onze samenleving te betuttelend geworden?

Wat zijn dan precies de tegenkantingen van de studenten tegen zo’n sluitingsuur? Reporter Brecht Devoldere kwam geheel toevallig terecht op een - “helaas ook al verboden!” - ‘dagdiscofeestje’ achter een niet nader genoemde Leuvense fakbar.

Op de social media vind je wel een hoop Twitteraccounts of Facebookgroepen die betutteling aanklagen. Moon Jansen, een fotografe uit Amsterdam, is één van de oprichters en beheerders van de facebookgroep #Betutteling.Amsterdam. Onder andere de afschaffing van aparte rookruimtes bij horecazaken in Nederland vond ze een betuttelende maatregel. - Ook in Vlaanderen werd het idee afgelopen weekend nog geopperd door “Kom op tegen kanker”, wat op weerstand botste bij Horeca Vlaanderen.

Wanneer bescherm je als overheid gewoon een grote groep mensen door een kleinere groep van een aantal vrijheden te beroven - zonder dat dat iets met betutteling te maken heeft? Werd het rookverbod in cafés aanvankelijk door velen ook niet als betuttelend ervaren, en ondertussen als de normaalste zaak ter wereld? Een gesprek met moraalfilosoof Jonathan Vandenbogaerde (UGent).

De term “helikopterouders” is uitgevonden voor de huidige generatie jonge ouders. Voeden ouders kinderen tegenwoordig te betuttelend op? Hoe denkt Ilse De Block, directeur van de Opvoedingslijn, daarover en welk advies geeft zij aan ouders?

Weinig mensen, die de jongste maanden zo veel betutteling over zich heen hebben gekregen als de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Van zodra zij het podium bestijgt, zijn er telkens weer een massa mensen, veelal iets of wat oudere mannen, die zich niet kunnen inhouden en de meest paternalistische boodschappen naar haar toe sturen. Max Vryens maakte een bloemlezing van de meest betuttelende tweets aan het adres van Greta Thunberg.

Liliane De Schepper is 85 en woont al 12 jaar in woonzorgcentrum De Zonnebloem in Zwijnaarde. Ze is een trotse en intelligente vrouw met heel veel interesses, maar toch wordt ze al te vaak aangesproken op dat typische toontje dat je wel eens hoort in woonzorgcentra. Net iets luider, net iets nadrukkelijker, net iets kinderachtiger. Reporter Ward Bogaert ging bij haar op bezoek.

Lees ook: