"Ooh Merckx, c’est hors catégorie"

20 juli 2019
Michiel Hendryckx
Hoewel Michiel Hendryckx de Tour niet meer van nabij volgt, kan de Ronde van Frankrijk ook hier niet ontbreken. Maar Michiel keert er wel voor terug naar z’n kinderjaren – en de doorbraak van ene Eddy Merckx.

Mijn vader had het niet voor stripverhalen en televisie, dat was uit den boze. Tv kwam niet binnen, ik ben dus opgegroeid zonder. Radio was m’n enige venster op de buitenwereld.”

Maar via een omweg kon Michiel de Tour toch ook zien. “Pé en mé waren de grootouders van vrienden van me, en bij hen gingen we in de zomer kijken naar de Ronde. Zo zijn de gloriejaren van Eddy Merckx toch onlosmakelijk verbonden met mijn jeugd in De Panne. Ook al door dat verbodene, want ‘tv was slecht’, maar bij pé en mé keken we toch. En mé gaf me dan bovendien een ‘poester’, dat is West-Vlaams voor koffie met een scheutje cognac. Dat gaf ze dus aan mij, een jongen van een jaar of 14, nu is dat natuurlijk ondenkbaar.”

Na de Ronde van Frankrijk had je ook toen de natourcriteriums. “En De Panne, daar was 1 van de eerste natourcriteriums. Bovendien: de villa van mijn ouders lag in het parcours van dat criterium. Merckx, Poulidor, Anquetil,… passeerden voor m’n voordeur.”

Ik heb een grote bewondering voor Merckx. Later heb ik hem ook professioneel leren kennen, een ongelofelijk aimabele en lieve man. Ook in Frankrijk vinden ze hem de grootste renner aller tijden. Een eer dat de zo chauvinistische Fransen van hun troon stappen… ‘Ooh merckx, c’est hors catégorie’, zeiden ze, en dat was hij ook.”

“Bijvoorbeeld in zijn eerste tour in ’69, toen kwamen de Pyreneeën als laatste, en op dat moment had Merckx al 8 minuten voorsprong. Toen kwam de rit met de Tourmalet. Martin Vandenbossche ontsnapt, en Merckx gaat er meteen achter maar waarom doet hij dat want het was toch z’n ploegmaat? Wel de avond ervoor had hij gehoord dat Vandenbossche de ploeg zou verlaten.”

Maar daar stopt het verhaal niet. “Op de foto zie je de afzink van de Tourmalet richting Lourdes. En dat wordt vaak vergeten: Merckx kon ook ongelofelijk afdalen, zich als een steen laten vallen. Hij komt dus helemaal alleen boven op de Tourmalet, maar het is dan nog 100 kilometer! Die hij dus helemaal alleen moet doen, maar toch eindigt hij met 8 minuten voorsprong op de rest. En uiteindelijk wint hij in Parijs met 18 minuten voorsprong, uniek!”

Beluister het volledige fragment:

Lees ook: