Ook in 2016 bereikten structurele files nieuw record

18 januari 2017
De structurele files in ons land hebben vorig jaar een nieuw record bereikt. Dat blijkt uit de jaarlijkse filebarometer van Touring Mobilis. De files piekten tijdens de spitsuren 15 keer boven de grens van 350 km. Ook opvallend: de files worden vooral buiten de klassieke spitsuren langer en op trajecten waar voorheen geen files stonden.

Touring Mobilis vergeleek de filecijfers van vorig jaar met de filecijfers die in de afgelopen vijf jaar gemeten werden. De cijfers bevestigen wat veel weggebruikers aan den lijve ondervinden: onder meer tussen de ochtend- en avondspitsen neemt de filedruk toe. De filebarometer blijft hierdoor steeds langer boven de drempel van 100 kilometer hangen: zowat 1.400 uur in het afgelopen jaar, 10 procent méér dan in 2015.

De structurele files ontstonden dit jaar ook op plaatsen waar dat voorheen niet het geval is. Voorbeelden daarvan zijn de E313 tussen Ham en Lummen en de E314 tussen Houthalen en Lummen en de E17 tussen Waregem en Lokeren. Zo is het aantal uur vertraging voor het traject Ham-Lummen en Houthalen-Lummen in 2016 bijna verdubbeld ten opzichte van 2015.

Dat komt omdat het wegennet jaar op jaar meer verkeer over zich heen krijgt. Er komen steeds meer weggebruikers bij, terwijl de capaciteit van de weg al jaren dezelfde is. En zo treedt dus "verzadiging" van de weg op: tijdens de spitsuren kan de weg de vraag niet langer aan en dan ontstaan files.

Bron: deredactie.be