Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Ook 6 procent besparen bij politieke partijen en Vlaams Parlement? Open VLD wil als enige (nog) niet mee

di 17 dec. - 8:07

Ook het Vlaams parlement en de Vlaamse politieke partijen zouden 6 procent op de werkingskosten moeten besparen, dat was het voorstel van Vlaams parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA), zo schrijft 'Het Laatste Nieuws'. Maar Open VLD wilde, als enige partij, (nog) niet mee.
© Thierry Roge (Belga)

Nadat de fameuze "6 procent besparing" van de Vlaamse regering zich niet al te zacht liet voelen bij onder meer Cultuur en Welzijn, vond Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans dat ook het parlement en de politieke partijen hun deel konden doen.

Zij stelde daarom in het Bureau van het Vlaams Parlement, waarin de fractieleiders van de partijen vertegenwoordigd zijn, voor om nog dit jaar een besparing te stemmen van 860.000 euro op de werkingskosten van het Vlaams Parlement. Dat betekent onder meer minder geld voor festiviteiten en lunchkosten, maar ook voor de Vlaamse Ombudsdienst, het Kinderrechtencommissariaat en het Vlaams Vredesinstituut.

En ook de Vlaamse partijen zouden moeten snijden in de dotaties en de werkingstoelages. Zij zouden 765.000 euro moeten besparen op een totale som van zo'n 12,7 miljoen euro.

Als alle partijen in het Bureau akkoord waren, had het parlement de besparing nog kunnen goedkeuren op de laatste plenaire zitting van dit jaar. 'Het Laatste Nieuws' kwam te weten dat alle partijen instemden, behalve Open VLD.

"Grondiger werk doen"

Hallo, Vlaams fractieleider voor Open VLD Willem-Frederik Schiltz? "Klopt", zegt die. "Wij waren zeker en vast akkoord met een grondige besparing op de politieke werking, maar niet met dit voorstel. Dat is er in een week gekomen, nogal snelsnel. Ik heb voorgesteld: in plaats van nu snel ons geweten te sussen, laat ons kijken hoe we verder kunnen besparen."

Als je weet dat er vandaag partijen zijn die 40 miljoen euro op de bankrekening hebben staan en die kantoorgebouwen verhuren, dan denk ik dat een grondige hervorming nodig is

"De vraag is vooral: zoeken we een schaamlapje? Of denken we eens door? Als je weet dat er vandaag partijen zijn die 40 miljoen euro op de bankrekening hebben staan en die kantoorgebouwen verhuren, dan denk ik dat een grondige hervorming nodig is."

"Wij hebben ook een onmiddellijke indexsprong voorgesteld, zoals dat ook in de Senaat is gebeurd, maar daar was dan blijkbaar geen animo voor", benadrukt Schiltz nog.

Vervelende krantenkop

Het blijft wel pijnlijk in de perceptie natuurlijk, in een periode waarin andere organisaties wel "snelsnel" 6 procent moeten zien te besparen. "Ik heb net gezegd dat we veel méér moeten doen. Als je die 6 procent nu zou aanvaarden, is elke partij weer gesust en gebeurt er nadien niks meer. Dus ik heb liever dat de druk hoog blijft."

Liever een vervelende krantenkop en binnen een paar maanden een grondige hervorming dan omgekeerd

Intussen moet zijn partij vandaag wel weer strijden tegen vervelende krantenkoppen. "Liever een vervelende krantenkop en binnen een paar maanden een grondige hervorming dan omgekeerd. Ik ben niet in de politiek gegaan om het eenvoudige te doen. Ik wil aan de mensen kunnen zeggen dat ik mijn werk grondig heb gedaan."

In april bespreekt het Vlaams Parlement de besparingen opnieuw.

Beluister het gesprek met Willem-Frederik Schiltz in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet