Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Ook al zou je denken van niet, we moeten blij zijn met de populier

wo 26 mei - 0:31

Je kent het vast wel: je rijdt voorbij stukken grond waar rijen vol bomen staan, allemaal perfect naast elkaar gepland: het zijn populieren. Hoewel de boom een eerder slechte reputatie heeft, kunnen we toch maar beter dankbaar zijn voor de soort. Luc De Keersmaecker, bos-ecoloog van het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek, legt uit waarom.
Bomen

Ze lijken meer plantages dan bos, de plaatsen waar populieren netjes naast elkaar gepland worden. Aldus presentator Koen Fillet. Maar de boom is waardevoller dan we denken: ze groeien hard en erg makkelijk. Je moet maar een tak in de grond steken en voila, daar groeit een populier.

Landbouwgrond

Het is net in die groeispurt dat de waarde van de populier ligt. Vlaanderen moet namelijk tegen 2024 maar liefst 4000 hectare bos erbij krijgen en zonder de populier zou dat wel eens een moeilijke opdracht kunnen worden. De populier zorgt ook voor biodiversiteit, ook al ziet een populierenbos er vaak eentonig uit en is het ook een relatief arm bos.

Je vindt populierenbossen vaak terug op plaatsen die tot een paar jaar daarvoor nog landbouwgrond waren. Die grond werd rijkelijk bemest en het is net die voedselrijke bodem die bepaalde planten en bomen in de verdrukking duwt. De populier niet, die houdt net van de voedselrijke bodem. De ondergroei van een populierenbos bestaat vaak uit brandnetel, een plant die ook houdt van een voedselrijke bodem.

Omdat de bomen zo netjes naast elkaar geplant worden, valt er ook nog veel licht binnen in het populierenbos. Dat is dan weer goed nieuws voor andere soorten om te groeien.

Oerwoud

Populieren kunnen tot 100 jaar oud worden en zijn ook terug te vinden in bossen waar ook al andere bomen staan. Toch wordt de populier vaak minder oud dan pakweg een eikenboom. Dat zorgt ervoor dat je snel een oerwoudsfeer krijgt in een onbeheerd populierenbos, met veel dood hout en omgevallen bomen. Daar komen dan weer veel spechten op af, wat ook weer goed nieuws betekent.

Kortom: we moeten stoppen met de populier onder te waarderen!

Beluister het gesprek met Luc De Keersmaecker in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet