Ook bedrijven krijgen sneltesten om mensen in kritische functies aan het werk te houden

13 januari 2021
© Radio 1
Minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) gaat 40.000 sneltesten verdelen bij bedrijven die tot de essentiële sectoren behoren, zoals de elektriciteitssector en de voedingssector. Zo wil ze mogelijk maken dat mensen die kritische functies uitoefenen aan de slag kunnen blijven. Sneltesten worden nu al gebruikt in scholen, maar Crevits wil dit uitbreiden naar essentiële bedrijven.

“Het gaat dan specifiek over werknemers die onmisbaar zijn en niet kunnen telewerken, omdat ze een kritische functie uitoefenen”, zegt Hilde Crevits in 'De Ochtend'. “Bijvoorbeeld een heftruckchauffeur in een voedingsbedrijf die vers aangeleverde producten in koelcellen plaatst. Als zo’n werknemer een hoogrisicocontact gehad heeft, krijgt hij op dag één een sneltest op het werk. Als die negatief is, mag hij zijn functie blijven uitoefenen. Hij krijgt dan nog een sneltest op dag 4. Als die ook negatief is, kan hij ook blijven werken. Op dag 7 krijgt hij dan een gewone test.”

Crevits wijst erop dat de werknemer zich wel aan alle andere quarantainemaatregelen moet houden. “Dat betekent dat de persoon naar het werk mag gaan en terug mag keren, maar voor de rest van de tijd in quarantaine moet. Ook als de persoon symptomen heeft, mag hij of zij blijven werken, zolang hij of zij negatief test.”

Volgens Crevits is er heel wat interesse bij bedrijven, maar het gebruik van sneltesten zal beperkt blijven. “Wat een kritische functie is, wordt beslist in overleg met de bedrijfsarts. De test kan op de werkvloer uitgevoerd worden door de bedrijfsarts. Je hebt al resultaat na een kwartier.”

Beluister het gesprek met Hilde Crevits via Radio 1 Select

Lees ook: