Ook België heeft zijn eigen ‘The Star Spangled Banner’

27 mei 2018
Iedereen heeft al wel eens 'The Star Spangled banner' in de versie van Jimi Hendrix op Woodstock gehoord. De versie waarin hij het Amerikaanse volkslied uiteenrijt en doormidden klieft als aanklacht tegen de oorlog in Vietnam. Welnu, ons land heeft ook zo'n soort nummer.

Django Reinhardt (1910-1953) wordt weleens een Belg genoemd, maar hij werd enkel in België geboren. Hij zag het levenslicht in een zigeunerkamp niet ver van Charleroi, maar groeide op in Parijs. De virtuoze gitarist wordt beschouwd als de belangrijkste Europese jazzartiest aller tijden.

Zijn ster was rijzende toen WO II uitbrak, een op zijn zachtst gezegd zware periode voor zigeuners. Toch werd hij onder de vleugels genomen door Dietrich Schulz-Köhn, een Duitse officier die zijn groot talent erkende. Van de twee bestaat ook een foto (zie boven).

“Django is op een bepaald moment zelfs gevraagd om te spelen voor het Duitse opperbevel omdat ze zagen dat hij barstte van het talent”, vertelt popkenner Jan Delvaux. “Maar hij weigerde en besloot te vluchten. Hij werd opgepakt aan de grens van Frankrijk en Zwitserland, maar werd uiteindelijk toch terug vrijgelaten dankzij zijn bevriende Duitse officier.

Bij de start van WOII was Django op tournée in Engeland, maar hij keerde terug naar Frankrijk om met een nieuw kwintet twee nummers op te nemen. De twee nummers die hij toen opnam vormde elkaars tegengestelde. ‘Nuage’ is een rustig nummer en is tot op vandaag een van zijn allergrootste hits.

Het andere was ‘Rythm Futur’, iets heel anders dan wat hij daarvoor deed. “Net als als bij ‘The Star Spangled Banner’ van Jimi Hendrix, klinkt de melodielijn ook als geratel van een machinegeweer”, zegt Jan Delvaux. “Het is ook een van de zeldzame nummers die is uitgeschreven en waarin hij niet improviseerde. Je kon zo horen wat voor een begaafd componist was.”