Ook dat is corona: supermarkten kampen met tekort aan gepelde garnalen

25 juni 2020
De Belgische supermarkten zitten met een tekort aan gepelde noordzeegarnalen. Dat schrijft 'De Standaard'. De vraag is zoals gewoonlijk groot in de zomer, maar het aanbod is momenteel veel beperkter omdat de pelfabrieken in Marokko nog niet op volle toeren draaien. De verklaring? De strenge coronamaatregelen ter plaatse. 'De Ochtend' ging er dieper op in.

De Belgische supermarkten zitten met een tekort aan gepelde noordzeegarnalen. Dat schrijft De Standaard. De vraag is zoals gewoonlijk groot in de zomer, maar het aanbod is momenteel veel beperkter omdat de pelfabrieken in Marokko nog niet op volle toeren draaien. De verklaring? De strenge coronamaatregelen ter plaatse.

Ook dat is onrechstreeks de schuld van het coronavirus. Veel noordzeegarnalen worden namelijk eerst naar Marokko gestuurd, waar die gepeld worden in fabrieken. "Maar daar zijn nog veel strengere COVID-19-maatregelen", weet Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver.

Sommige fabrieken zijn dicht, andere doen het even met veel minder medewerkers, zodat de afstand kan worden bewaard. "Dat zorgt er dan weer voor dat de capaciteit in die fabrieken heel laag is. Daardoor is er ook heel weinig aanvoer van gepelde garnalen op de Belgische markt."

Ongepeld dan maar?

De supermarkten doen er intussen alles aan om weer voldoende voorraad op te bouwen. "We hebben er uitzicht op dat het vanaf midden juli beter zou gaan", zegt Dekelver. "Tot dan vragen een beetje begrip van de klanten voor deze situatie."

Dekelver roept klanten ook op om als alternatief ongepelde garnalen te kopen "en zelf thuis aan de slag te gaan zoals de traditie het voorschrijft". Niet eens zo onlogisch, want die ongepelde garnalen zijn meestal opgevist door Belgische garnaalvissers, zo bevestigt Emiel Brouckaert, de directeur van de Rederscentrale in Oostende. "De aanvoer van garnalen naar Marokko, om die daar te laten pellen, gebeurt vooral vanuit Nederland, Duitsland en Denemarken."

Beluister het gesprek in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'