Ook de erediensten maken zich op voor een nieuwe start: "Historisch dat er twee maanden geen religie kon gevierd worden"

15 mei 2020
Twee maanden lang sloot iedereen zich op en gingen winkels dicht. Maar ook de religieuze instellingen in ons land mochten niet langer hun werk doen zoals ze dat gewoon zijn. Nu de maatregelen stilaan versoepelen, maken ook de religieuze instellingen zich op voor 'een heropening'.

De religieuze instellingen in ons land bereiden een draaiboek voor waarmee ze aan de slag kunnen van zodra de kerken terug open mogen, zo vertelt Geert De Kerpel, woordvoerder van de Belgische bisschoppenfederatie. "Een aantal principes staan voorop in het draaiboek. De gezondheid en veiligheid van iedereen die een kerkgebouw binnenkomt, moet verzekerd zijn", zo vertelt hij in 'De Wereld Vandaag'.

"We moeten de erediensten kunnen vieren zoals we dat gewoon zijn. Dat zal niet helemaal zo zijn, maar we gaan daar toch het maximale proberen uithalen", gaat hij verder. Concreet zullen ook in religieuze gebouwen een aantal gekende veiligheidsmaatregelen toegepast worden: social distance voor iedereen, alle stoelen zullen ontsmet worden en iedereen zal bij binnenkomst van een kerkgebouw ook zijn of haar handen moeten ontsmetten.

Wat met de collecte en de communie?

"Het delen van het brood ligt moeilijk. Als het al kan, zal het niet evident worden om mensen hun hostie te geven, want er moet voldoende afstand zijn en we mogen ook geen handen aanraken", aldus De Kerpel. Hetzelfde geldt voor de collectebus, al zal daar wel makkelijker een alternatief voor gevonden worden.

Toch hebben niet veel pastoors schrik om terug aan de slag te gaan: "Er is vooral verlangen om terug samen te komen, zij he tveilig en met alle beschermingsmaatregelen voorop. En het is ook aan de mensen in de parochies om te zien of ze willen starten vanaf het mag of later zullen opnieuw beginnen."

Nog nooit heeft een religie twee maanden niet samen kunnen vieren. Dat is echt historisch.
Geert De Kerpel

Parochianen bezoeken

Het is wel een uitdaging voor pastoors om het contact met hun parochianen te onderhouden. "We kunnen geen handen schudden, maar er worden toch bezoekjes -op afstand- gebracht en er werd ook geluisterd naar parochianen via telefoon, e-mail en livestreams. Er zijn dus mogelijkheden, maar ze zijn beperkt en we willen daar toch zo snel mogelijk uit geraken", zegt Geert De Kerpel.

Een lichtpuntje is alvast dat op een begrafenis nu al 30 mensen welkom zijn om afscheid te nemen. "Het is in zo'n moeilijke omstandigheden enorm moeilijk om afstand te nemen, dus het is fijn dat de Veiligheidsraad het aantal aanwezigen heeft verdubbeld tot 30 personen. E ook voor huwelijken is het fijn dat er terug wat volk bij mag zijn."

De erediensten zelf mogen nog niet hernomen worden in de tweede fase van versoepelde maatregelen, "maar we moeten de veiligheid naar voren schuiven", zegt De Kerpel begripvol.

Beluister het interview: