Ook de politie haalt de teugels aan: geen mondmasker waar dat moet? Sowieso 250 euro boete

24 juli 2020
Meer politiecontroles op de mondmaskerplicht, daar mag u zich voortaan aan verwachten. En de politie zal ook strenger worden: wie geen mondmasker draagt op plaatsen waar dat verplicht is, zal er niet meer vanaf komen met een waarschuwing. "De opofferingen zijn te groot voor de mensen die zich er wel aan houden", klinkt het.

De Nationale Veiligheidsraad besliste gisteren om mondmaskers vanaf morgen ook te verplichten op drukke plaatsen als winkelstraten en markten en voor wie zich verplaatst in een restaurant of café. Eerder waren ze ook al verplicht op het openbaar vervoer, in winkels en in bioscoop- en theaterzalen.

Een ruimere verplichting, dat betekent ook meer werk voor de lokale politie om dat te controleren, bevestigt Nico Paelinck, de voorzitter van de vaste commissie van de lokale politie, in "De ochtend". "We draaien nu op volle capaciteit. De lokale politie zet haar mensen overal in, we hebben zelfs al gesnoeid in verloven. Maar we krijgen ook steun binnen de zones en van de federale politie. Dus we zijn er wel klaar voor."

250 euro

Die mondmaskerplicht werd de voorbije weken al gecontroleerd in de winkels en het openbaar vervoer. "De voet- en fietspatrouilles zijn er al, maar zullen nog worden uitgebreid." Maar Paelinck benadrukt dat de periode van waarschuwingen nu wel voorbij is. 

"Het verschil zal zijn dat we tot op heden met een vermanende vinger werkten, dat we sensibiliseerden, dat we mensen de tijd gegeven hebben om zich aan te passen aan de versoepelingen. Maar nu moeten we vaststellen dat niet iedereen meegaat in het verhaal. De opofferingen zijn te groot voor de mensen die zich er wel aan houden. Dus wij gaan voortaan onmiddellijk verbaliseren." 

Onmiddellijk een boete dus van 250 euro voor wie geen mondmasker draagt waar dat wel zou moeten. "En is dat in een handels- of horecazaak, dan krijgt ook de uitbater een boete van 750 euro."

Sluitstuk

Ook het nieuwe sluitingsuur van de nachtwinkels - die moeten nu dicht 22 uur - zal worden gecontroleerd. "Zo kunnen we die braspartijen, die onverwachts ontstaan na het sluitingsuur van de horeca, in de kiem smoren. Dat was een van de grootste problemen die we hadden na 1 uur 's nachts."

Er ligt dus een drukke periode voor de politie in het verschiet, beaamt Paelinck nogmaals. Maar, zo zegt hij, "de politie zal enkel het sluitstuk [van de coronamaatregelen, red.] zijn". "Het is niet realistisch om de hele maatschappij te controleren. Het is de verantwoordelijkheid van het individu, van organisatoren van activiteiten en van de uitbaters van horecazaken om zich aan die regels te houden."

Luister naar Nico Paelinck, voorzitter van de vaste commissie van de lokale politie:

Bron: vrtnws.be en De ochtend