Ook diepvries wordt duurder

20 juni 2017
Invliegen vanuit Zuid-Europa maakt producten duurder
Diepvriesgroenten die in Europa verkocht worden, komen voor een belangrijk deel uit West-Vlaanderen. Maar ook de West-Vlaamse bodem lijdt onder de droogte. En dus moeten ze van elders hun groeten inslaan. En dat kost meer.

Door de aanhoudende droogte zijn er ook minder groenten. De eerste oogst aan erwten was er sneller dan verwacht en met een derde opbrengst dan normaal. En de tweede oogst belooft voorlopig niet veel beter. En dat geldt wellicht ook voor andere typische diepvriesgroeten zoals bladspinazie en zomerbloemkool, verwacht Vegebe, de federatie van groenten verwerkende bedrijven.

Minder aanbod hogere prijs?

Dat geldt misschien voor verse groenten, maar niet voor diepvriesgroenten, zegt Vegebe-voorzitter Bernard Haspenslagh. In de diepvriessector werken we met langlopende contracten waarin prijzen en volumes op langere termijn worden afgesproken.

Gelukkig lopen de meeste langlopende contracten tegen het najaar af en zitten de groenten verwerkende bedrijven net nu in een onderhandelingsperiode. Er is dus misschien nog een beetje ademruimte.

Hoe dan ook moeten groenten verwerkende bedrijven hun contract naleven en de afgesproken hoeveelheden opleveren. Ook nu de stocks overal stilaan zijn uitgeput. En dus moeten ze elders op zoek naar groenten. En die zijn er in onder meer in Zuid-Europa. Maar die kun je alleen met een lagere marge verkopen, want je hebt bijkomende transportkosten. De kans is dus reëel dat de uiteindelijke kostprijsvan het dieprvriesproduct in de supermarkt ook zal stijgen.

Zitten we in een uitzonderlijke situatie? Haspenslagh zit 35 jaar in het vak. Ook in 1976 hadden we een uitzonderlijke lange droge periode, zegt hij. “Maar het valt wel op dat het oogstseizoen steeds vroeger valt. Of dat te wijten is aan de klimaatverandering, moet de nabije toekomst uitwijzen.”