Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Ook geen afstandsonderwijs in lager en secundair volgende week, oproep om ook kleuters niet naar school te sturen

do 25 mrt. - 5:46

Er zal volgende week geen afstandsonderwijs gegeven worden in het lager en secundair onderwijs in Vlaanderen. Dat hebben Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en het Vlaamse onderwijsveld samen beslist, nadat het Overlegcomité beslist had dat de scholen volgende week moeten sluiten. Ze roepen ouders ook op om kleuters volgende week niet naar school te sturen.
Kleuters

Er heerste redelijk wat verwarring in de loop van de dag, na de persconferentie van premier Alexander De Croo (Open VLD) en de minister-presidenten van de verschillende regeringen. Op de persconferentie kondigde De Croo aan dat er volgende week geen contactonderwijs mag plaatsvinden. In de officiële schriftelijke communicatie vanuit zijn kabinet werd dat: "Alle lessen worden opgeschort".

Moeten scholen dan sluiten, maar is afstandsonderwijs wel nog mogelijk? Het was enkele uren onduidelijk. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) kondigde meteen aan met het Vlaamse onderwijsveld te zullen overleggen wat nog mogelijk is. Tijdens dat overleg is nu beslist om geen afstandsonderwijs te geven in het lager en secundair onderwijs. De officiële communicatie van de premier laat daar geen ruimte voor, klinkt het.

Voor alle leerlingen in het lager onderwijs betekent dat dus een derde week paasvakantie. In een grote meerderheid van de secundaire scholen (de katholieke scholen) zijn er volgende week nog examens. Die kunnen sowieso op school afgelegd worden. Leerlingen in het middelbaar die geen examens hebben, krijgen ook een derde week paasvakantie. Leerkrachten moeten wel beschikbaar blijven.

Ook in het deeltijds kunstonderwijs en volwassenenonderwijs worden alle lessen opgeschort. De Croo noemde ook het hoger onderwijs. Daar wordt echter al geruime tijd vooral via afstandsonderwijs gewerkt. Het is nog niet duidelijk of die afstandslessen volgende week ook allemaal wegvallen. Daarover zou pas morgenochtend een beslissing genomen worden.

Er heerste niet alleen verwarring vanmiddag, maar ook onvrede. Zowel bij minister Weyts als bij de onderwijskoepels, scholen en vakbonden. In verschillende middelbare scholen stond volgende week bijvoorbeeld afstandsonderwijs op de planning. Waarom kan dat niet gewoon doorgaan, was de vraag. Tegelijk zijn er heel wat leerkrachten die hun buik vol hebben van al dat afstandsonderwijs en gewoon voor de klas willen staan.

De christelijke onderwijsvakbond COV vindt het dan weer onbegrijpelijk dat de kleuterscholen wel openblijven. Ook daar zou een afkoelingsperiode ingelast moeten worden, zei Marianne Coopman van de COV eerder op de dag. "Kleuteronderwijzers werken zeer nauw samen met al die kleuters: denk aan de snotneuzen, de knuffels, de grote groepen. We zien dat er meer en meer personeel afwezig is en we krijgen ook meer en meer meldingen van kleuterscholen die geheel of gedeeltelijk moeten sluiten. Dus die besmettingen zitten ook in de kleuterscholen."

Coopman riep ouders dan ook op om ook hun kleuters vanaf maandag niet meer naar school te sturen. Een oproep die nu, na het overleg, door heel het onderwijsveld gesteund wordt. "Het kleuteronderwijs dreigt nu de dupe te worden. Het volledige onderwijsveld wil solidair zijn met het kleuteronderwijs, vraagt erkenning en wil de druk op de kleuterscholen weg. Daarom doet het onderwijsveld een oproep aan alle ouders om begrip te tonen voor de precaire situatie van het kleuteronderwijs en om die ene week die volgt indien mogelijk in te staan voor de opvang", staat in een persbericht te lezen.

"IKEA open en scholen dicht? Niet mijn visie op samenleving"

Minister Weyts, van wie geweten is dat hij de scholen zo lang mogelijk wilde openhouden, reageerde eerder vandaag bijzonder ontgoocheld over de beslissingen van het Overlegcomité. "We hebben de afgelopen weken met het volledige onderwijsveld zij aan zij gezweet en gezwoegd om onze scholen veilig open te houden."

"Wij zijn blijven vasthouden aan de overtuiging dat we als samenleving prioriteit moeten geven aan ons onderwijs, aan onze kinderen en jongeren. Niet alleen in woord, maar ook in daad. En, neen, onze kinderen en scholen zijn níet de motor van dit virus. Ik ben fier dat de Vlaamse regering op deze positie is blijven staan. Maar tot mijn spijt uiteindelijk ook als enige. Kinderen treffen om winkels open te houden, ik begrijp dat niet. De IKEA open en de school dicht. Dat is niet mijn visie op de samenleving."

Ook viroloog Steven Van Gucht begrijpt de sluiting van de scholen niet echt. Vooral omdat buitenschoolse activiteiten wel nog kunnen. Het Overlegcomité heeft eigenlijk het omgekeerde gedaan van wat de experten hadden aanbevolen, merkte hij in "Het Journaal" op.  "In de scholen weten we heel goed wat er gebeurt, we volgen daar de besmettingen en hebben daar statistieken van. Dat creëert de perceptie dat daar een groot probleem is, maar dat kan ook gewoon een spiegel zijn van wat er buiten de scholen gebeurt. Dat mogen we echt niet vergeten."

Van Gucht roept ouders dan ook om het aantal buitenschoolse activiteiten van hun kinderen te beperken. "Ik denk dat het heel belangrijk is dat ouders toch ook de rem zetten op die hobby's, zeker bij de kinderen jonger dan 12 jaar. Neem die aanbeveling van "maar één hobby"ernstig, want het is toch zonde dat je de scholen sluit, maar er daarbuiten toch eventueel besmettingen kunnen plaatsvinden.

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zegt dan weer dat de scholen sluiten wel degelijk een aanbeveling van de experten was.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet