Ook gemeenten en bedrijven moeten kinderen opvangen, zegt de topman van het Katholiek Onderwijs

5 mei 2020
© James Arthur Gekiere (Belga)
Als de scholen vanaf 15 mei heropstarten, zullen bedrijven en andere maatschappelijke organisaties mee moeten instaan voor de noodopvang. Dat zegt Lieven Boeve, de topman van het Katholiek Onderwijs, in 'De Standaard'. "Lokale besturen zijn daar al mee aan de slag" reageert Bart Somers, minister van Binnenlands Bestuur, in 'De Ochtend'.

Lieven Boeve: "Onderwijs wil in de eerste plaats lesgeven"

Op 15 mei zullen nog niet alle kinderen naar school kunnen. Scholen moeten dan in principe nog altijd noodopvang organiseren voor kinderen die nog geen les krijgen en van wie beide ouders buitenshuis moeten werken. Maar dat is volgens Lieven Boeve niet haalbaar. "De capaciteit van de scholen vermindert enorm, omwille van de veiligheidmaatregelen. We kunnen maar halve klassen vullen. Er moet zowel lesgegeven worden op school als aan kinderen die nog niet naar school mogen. Dan is er ook nog de begeleiding van kwetsbare kinderen. Dat zet een enorme druk op de opvang", zegt Boeve aan VRT NWS.

"Onderwijs wil in de eerste plaats lesgeven. Dat betekent niet dat scholen daar helemaal niets meer mee willen te maken hebben, daarover gaat het zeker niet. Maar de scholen zullen dat niet meer alleen kunnen."

Bart Somers: "Lokale besturen zijn daar al mee aan de slag"

Volgens minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) zijn de steden en gemeenten nu al aan het nadenken hoe ze hierin kunnen bijspringen. "Dit moet zo goed mogelijk georganiseerd worden. Dat is een heel grote uitdaging", zegt hij in 'De Ochtend'.

"Lokale besturen zijn daar al mee aan de slag. Ze kunnen niet voor alle oplossingen zorgen, maar ik kan me niet inbeelden dat er vandaag een gemeentebestuur is in Vlaanderen dat niet aan het nadenken is over hoe kan ik daarin bijdragen, hoe kan ik daar een succes van maken, hoe kunnen we dat ondersteunen."

Beluister het gesprek met Bart Somers in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be, 'De Standaard' en 'De Ochtend'

Lees ook: